V neděli 3. července 2022 se v hejnickém kostele konala tradiční poutní mše s připomínkou posvěcení nového barokního kostela, které v roce 1725 připadlo na předvečer svátku Navštívení Panny Marie. Tři desetiletí byla tato, po sametové revoluci obnovená, pouť slavena zejména německými rodáky a zůstavšími českými Němci z Jizerských hor a Frýdlantska.

Tak jak našich krajanů ubývá, zní při liturgii již němčina společně s češtinou. Do této jedinečné a přátelské atmosféry přijal pozvání hejnické farnosti světící biskup z hessenské Fuldy Karlheinz Diez. Bylo to jeho první setkání s česko-německým společenstvím a opakovaně vyjadřoval své nadšení výjimečnou atmosférou celé pouti. Po slavení liturgie si prošel tržiště i hlediště Hejnických slavností, neopomněl ani nakoupit upomínkové předměty. Odpoledne navštívil liberecký kostel sv. Bonifáce, který byl obnoven i díky významné finanční podpoře fuldského biskupství. Hanychovský kostel také z Fuldy – „německého Velehradu“ získal ostatek svého patrona.

Před cestou zpět Hejnic ještě v doprovodu P. Pavla Adrše a eiterfeldského děkana Markuse Blümela vystoupal na Ještěd. Nedělní večer zakončil návštěvou sídla společnosti CiS Systems v Novém Městě pod Smrkem, kde se setkal s majitelem společnosti Peterem Wöllnerem.

Biskupství Fulda také osobním uznáním pana biskupa a finančním darem podpořilo činnost hejnického kláštera, který od března poskytuje dočasný domov lidem z Ukrajiny. Děkujeme za návštěvu i za rozhovory k aktuálnímu dějí v církvi, válce na Ukrajině i situaci v Evropě a ve světě.

Pro Římskokatolickou farnost Hejnice, Raspenava a Mníšek u Liberce nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.euwww.reklama-frydlant.cz.

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest