Kulturní festival Frýdlantsko Franze Kafky pokračoval v sobotu 20. srpna 2022 vernisáží výstavy velkoplošných portrétů občanů narozených v roce 1918. Portréty ozvláštní do konce prázdnin prostor frýdlantského náměstí.

Fotografie 25 stoletých seniorů vznikly v roce 2018 v rámci projektu Narozeni 1918, do kterého se sami přihlásili.

„Z portrétovaných osob žije už jen paní Marie Žertová, která má 104 let. I její fotografii na náměstí najdete. Životy ostatních respondentů chceme přiblížit při promítání dokumentárních filmů, které jsme s nimi natočili,“ upřesňuje doprovodný program výstavy její organizátor Pavel Chalupa.

Podle jeho slov příběhy jednotlivých seniorů naplňují kafkovský odkaz v absurditě, kterou v průběhu svých stoletých životů opakovaně zažívali. Jedinečné příběhy zachycuje kromě výstavy a dokumentů také výpravná dvousvazková publikace a audiokniha.

Autoři projektu zdokumentovali osudy dobrovolníků, jejichž život se prolínal s historií československého státu. Zároveň zkoumali fenomén jejich vysokého věku. Podle nejstarší a jediné dosud žijící účastnice projektu Marie Žertové (104) je receptem na stoletý život šťastná, milující a pečující rodina.

Pavel Chalupa
Pavel Chalupa (1963), herec, režisér, dramaturg, dabér a iniciátor mnoha kulturních projektů se širším historickým a společenským přesahem. Žije a pracuje v Praze. Je autorem projektu Narozeni 1918, řadu let vedl festival česko-německo-židovské kultury Devět bran. Je také spoluautorem literárního ocenění Magnesia Litera.

Foto: David Landgráf

Více se o festivalu Frýdlantsko Franze Kafky můžete dočíst zde.

Mediálním partnerem je freedlantsko.eu.

Partnery akce jsou:

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest