Ve výstavní síni radnice ve Frýdlantu jsou až do konce září k vidění nejlepší fotografie devátého ročníku fotografické soutěže Jazz World Photo 2022. Třicítka snímků je každoročně tím nejlepším, co ve světě fotografie v jazzovém prostředí v předchozím roce vzniklo. Vstup na výstavu je zdarma a výstavní síň je přístupná z nádvoří radnice v srpnu denně od 10.00 do 17.00 hodin, v září pak od 10.00 do 16.00 hodin. Vernisáž výstavy proběhla v pátek 19. srpna 2022, po jejím skončení byl na programu ještě koncert pianistky, skladatelky, zpěvačky, aranžérky a producentky Beaty Hlavenkové a Oskara Töröka. 

“Letošního devátého ročníku této celosvětové soutěže fotografů jazzu se zúčastnilo 248 autorů z 31 zemí světa. Nejvíce zastoupeny byly tradičně silné jazzové země – Francie, Itálie a Polsko,” říká za organizátory výstavy Tomáš Katschner. 

“Letošní ročník navazuje na ten minulý, který byl první covidový. Ten byl šokem pro všechny. Z fotografií vzniklých v tom roce 2020 byla cítit uzavřenost a absolutní stísněnost do sebe. Podobné je to i tady u toho druhého covidového ročníku, ty pocity, které z fotek vzniklých v tom druhém covidovém roce mám, jsou podobné. Je tam hodně záběrů jednotlivců nebo takové to hraní ve stylu: “Jsme vůbec rádi, že se hraje, z těch pár akcí, které se mohly v loňském roce uskutečnit.” Ale přestože je tam cítit ta stísněnost, vždycky tam zároveň probleskuje i ta naděje, že to půjde, že to bude dobré,” podotýká Tomáš Katschner a těší se na fotografie z letošního uvolněnějšího jazzového roku, kdy už muzikanti nejsou sešněrováni striktními pravidly a opatřeními.

Na výstavě opět převládají černobílé snímky, je jich jednadvacet oproti devíti barevným. “Je to už takový trend v umělecké fotografii, ale nutno říci, že na těch černobílých fotkách vše krásně vynikne, takže se není moc čemu divit. Také letos jsme ve spolupráci s firmou Fomei natiskli fotografie na speciální fotopapír, který dostal název Jazz art collection. Takže fotky jsou ještě prokreslenější a krásnější. Věřím, že si je návštěvníci vychutnají, opravdu stojí za vidění,” dodává Tomáš Katschner. 

Vítězným snímkem Jazz World Photo je barevná fotografie francouzského fotografa a lékaře Didiera Jallaise, která zachycuje zpěvačku Lisu Simone v rychlém pohybu. Druhým nejlepším snímkem byl odbornou porotou vyhodnocen také barevný záběr francouzské fotografky Emmanuelle Nemoz a třetím černobílý záběr českého fotografa Jiřího Hrbka.

Fotogalerie z vernisáže zde.

Podrobné informace o soutěži včetně výsledků ročníku 2022 a fotogalerie třiceti nejlepších snímků najdete na www.jazzworldphoto.com.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec a město Hejnice pořádají 12. ročník HEJNICMAN 2024závod pro drsné ženy a muže 4. ročník HEJNICFILM 2024přehlídka outdoorových filmů Libereckého kraje sobota 19. října 2024, Hejnice (náměstí, kino) HEJNICMAN 2024 12. ročník...

číst více
Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest