Už popáté se v prostorách naučné zemědělské stezky Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant (SŠHL) česal chmel. Ve čtvrtek 1. září 2022 u toho vedle zástupců školy, Libereckého kraje a pivovaru Albrecht nechyběli ani starosta města Jiří Stodůlka a místostarosta Frýdlantu Dan Ramzer. Z chmele, který očesali z odrůdy poloraný žatecký červeňák, nechá škola v pivovaru Albrecht uvařit opět pivo. Stejně jako loni dvanáctistupňového frýdlantského Hospodáře, jedenáctistupňového frýdlantského Čeledína a minimálně čtrnáctistupňového Kočího.

Nápad pěstovat na naučné zemědělské stezce kromě jiných plodin i chmel, jsme s kolegou Jaroslavem Palarcem dostali vlastně už při jejím zakládání před šesti lety. Už tehdy jsme měli takový sen, že bychom z něj jednou uvařili školní pivo. A povedlo se, navíc se z česání chmele a následného vaření školního piva stává hezká tradice,” řekl už dříve ředitel SŠHL Frýdlant Ing. Miroslav Kudrna. Stejně jako loni se hned po sklizni začal v pivovaru Albrecht vařit frýdlantský Hospodář 12° a Čeledín 11°. “Kromě těchto dvou piv uvaříme stejně jako loni i třetí, které se bude jmenovat Kočí. Zatímco piva Čeledín a Hospodář budou dána do prodeje v polovině října, na Kočího si budeme muset počkat až do 17. listopadu,” doplňuje ředitel SŠHL. Všechna tři školní piva bude možné zakoupit jak v lahvích, tak stáčená v pivovaru Albrecht, bez kterého by nevznikla. Jen v lahvích pak také v prodejně školy v centru Frýdlantu. 

Česání chmele si v prostorách naučné zemědělské stezky letos opět nenechal ujít ani starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který chmel na frýdlantské pivo pomáhá spolu s místostarostou Danem Ramzerem trhat každoročně, od prvního ročníku. “Mám opravdu radost, že se mi splnil můj tajný sen, a sice aby se z Chmelobraní stala tradice. Už získalo své pevné místo ve škole a v jejím kalendáři akcí a zařadilo se mezi další skvělé akce, které škola pro své žáky i pro širokou veřejnost pořádá. Například vedle Svatohubertských slavností, Jizerského dřevorubce, Gastrodne nebo zemědělské olympiády. Škola se neustále rozvíjí, o čemž svědčí i počet přijatých žáků, který vzrostl od roku 2018 z 486 na letošních 722 žáků ve 23 oborech. Tomu nelze než zatleskat,” nešetřil chválou starosta Frýdlantu. 

Také letos proběhlo Chmelobraní v první školní den. V předchozích ročnících jsme chmel česali poslední srpnový týden, už loni jsme ho ale spojili se začátkem nového školního roku a ukázalo se, že je to skvělá volba. Opět jsme na něj pozvali i naše nové prváky a jejich rodiče, kteří nám pomohli letošní úrodu chmele sklidit. Vydatně jim v tom pomáhali i žáci vyšších ročníků oborů Agropodnikání a Zemědělec-farmář,” dodává ředitel školy Miroslav Kudrna. 

Šištice chmele se česačům podařilo ve čtvrtek dopoledne z rostlin otrhat během hodiny. „Chmelové šištice putovaly rovnou do pivovaru, kde byly vhozeny do kádí. Při chmelovaru vytvoří právě ony v pivech Hospodář, Čeledín i Kočí hořkost, chuť a aroma,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Dan Ramzer, který je vystudovaným agronomem. Tím, že se pivo vaří z čerstvého chmele, je jeho chuť rozmanitější a pivo je tak specifické a výjimečné. „Už teď se těším, až ho společně ochutnáme,“ dodává místostarosta Frýdlantu.

Celá fotogalerie z akce zde.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest