Více než stovku pochoutek rozličných chutí a vůní s jasným regionálním původem hodnotila komise soutěže Výrobek roku Libereckého kraje 2022. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v sobotu 3. září na Krajských dožínkách Libereckého kraje ve Frýdlantu. První místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron, kterou letos vrátil na trh jablonecký výrobce sirupů a medovin Kitl. Třetím místem se může pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.

„Rád bych poděkoval všem členům komise, celému organizačnímu týmu, a především místním výrobcům potravin. Opět se ukázalo, že kvalitních potravin z našeho regionu stále přibývá. Navíc spotřebitel má záruku, že jsou vždy čerstvé a chuťově výborné. K tomu jde o potraviny s krátkým dodavatelským řetězcem, díky kterým je možné podpořit lokální ekonomiku i snížit uhlíkovou stopu kraje a domácností,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství, který převzal nad dožínkami záštitu.

Potraviny rozdělené do devíti kategorií hodnotila komise složená z členů Výboru životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje. Kromě senzorického hodnocení, obalu a technologie výroby se zohledňoval přínos výrobku pro zdravý životní styl. Do soutěže se letos přihlásilo celkem 31 výrobců se 116 výrobky.

Cílem soutěže o nejlepší potravinářský výrobek je prezentace a podpora místních potravinářských firem. Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, od té doby se o titul ucházelo už více než 900 regionálních výrobků.

Návštěvníci dožínek mohli výrobky ochutnat a většinu z nich i nakoupit v Regionální tržnici, kde bylo na 40 stánků. Program byl tak bohatý, že část stánků byla v parku, kde si veřejnost mohla užít výstavu zvířat a zemědělské techniky a folklórní soubory. Pro děti byla připravena soutěž Mlsná taška, na kterou musely nasbírat razítka od výherců.

Liberecký kraj nepodporuje jenom vítěze. Všechny kvalitní potraviny spolu s dalšími produkty mohou výrobci prezentovat na webu https://www.lksobe.cz/. Do soutěže lze přihlásit potraviny, které vznikly v Libereckém kraji. Přihlášky a vyhodnocení najdou zájemci na webových stránkách https://www.vyrobek-roku-lk.cz/.  

Seznam vítězů v jednotlivých kategoriích (vyjma absolutních vítězů):

kategorie

název výrobku

výrobce

finanční dar

 

Masné výrobky

Tlačenka světlá

Váša spol. s r.o.

25.000 Kč

 

Mléko a mléčné výrobky

Zrající ovčí sýr nakládaný v oleji

Michal Sabáček

25.000 Kč

 
 
 
 

Pekařské výrobky

Žitno-pšeničný kvasový chléb

Lukáš Mašek

25.000 Kč

 
 
 
 

Cukrářské výrobky

Jahodový cheesecake

Pavla Pospíšilová

25.000 Kč

 
 
 
 

Alkoholické nápoje

Polotmavá dvanáctka

Beranův pivovar, s.r.o.

25.000 Kč

 

Nealkoholické nápoje

Vratislavická kyselka citron

Kitl s.r.o.

25.000 Kč

 

Ovoce a zelenina

Labužnická paprikajda

Martina Papežíková

25.000 Kč

 

Biopotraviny

Kefír přírodní BIO

Ladislav Stehlík

25.000 Kč

 

Ostatní

Škvarková pomazánka

Váša spol. s r.o.

25.000 Kč

 

Přínos ke zdravému životnímu stylu

Žitno-pšeničný kvasový chléb

Lukáš Mašek

25.000 Kč

 
 

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307
770134419

Zdroj textu: Liberecký kraj

Nafotil Petr Bíma,  www.freedlantsko.euwww.reklama-frydlant.cz.

 

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest