Věděli jste, že můžete poznat Evropu nejen jako turisté ale i jako studenti? Pokud aspoň trochu ovládáte nějaký cizí jazyk, nabízí se mnoho možností krátkodobých (i dlouhodobějších) vzdělávacích pobytů. Své o tom vědí učitelé a studenti z Frýdlantska. Koukněte, kde získávají zkušenosti.

Učitelky na cestách

Covid trochu polevil, a tak mohli v letošním roce konečně po několika odkladech vyrazit na zkušenou další učitelé z regionu. Hned v únoru vyrazily na týden do Británie tři paní učitelky z frýdlantské základní školy. Kurz měly jen pro sebe, protože cestovatelská kola se tou dobou ještě neroztáčela. Zároveň to byly pravděpodobně poslední kurzy v Británii po Brexitu.

V dubnu absolvovala raspenavská paní učitelka kurz zaměřený na interkulturní výuku němčiny v Hamburgu. V květnu vyrazily dvě ostřílené pedagožky z Frýdlantu a Dětřichova na zkušenou do Finska, poznat tamější školy a vzdělávací systém. Na návštěvy škol bohužel téměř nedošlo, protože zrovna v daném týdnu učitelé stávkovali. Přesto hodnotí obě učitelky zkušenost pozitivně a více si o tom přečtete ve článku Z. Hojdarové na webu www.mapfrydlantsko.cz.

Dalších šest metodických kurzů zaměřených na výuku angličtiny tentokrát na Maltě absolvovaly v červnu a červenci paní učitelky z Raspenavy, z Dětřichova a z Frýdlantu. V říjnu aktivity pokračují stážemi ve Finsku, na Islandu a v Estonsku pro dalších pět pedagogů škol z Frýdlantska.

Všechny absolventky se shodují v tom, že kurzy byly poměrně náročné a program byl velmi nabitý, jedná se však o cennou a dobrou zkušenost. Na kurzech se většinou setkávají učitelé z celé EU, takže účastníci mají možnost probrat a porovnat své pedagogické zkušenosti a nechybí většinou ani společný kulturní program.

Studenti i nestudenti na cestách

Také žáci Gymnázia Frýdlant oprášili po dlouhém Covidu své batůžky a během jara stihli vyjet na týden za spřátelenými školami do Holandska a do Slovinska. Na oplátku přivítali také slovinské studenty u nás. Přitom se zabývali demokracií a  složitou otázkou, komu se dá v dnešní době plné fake news ještě věřit. Informace o projektu najdete na webech.

Dobrou šanci vyrazit na zkušenou do zahraničí mají také mladí lidé do 30 let a všichni, kdo pracují s mládeží (i třeba jako vedoucí kroužků). Potřebujete k tomu jen trochu odvahy a elánu. Doporučujeme sledovat nabídky kurzů a výjezdů např. od sdružení Tmelník nebo Brno4youA  pro ty, kterým bylo zrovna 18 se nabízí zajímavá soutěž o jízdenku po Evropě DiscoverEU.

Všechny kurzy jsou hrazeny z programu Erasmus+, který pokračuje i v následujících letech, tak šance využijte. A pokud si nevíte rady, obraťte se na nás v MAS Frýdlantsko, s.z. poradíme Vám: lucie.winklerova@masif.cz.

Lucie Winklerová, manažerka projektů ve vzdělávání

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest