Dnes a zítra, 23. a 24. 2022, se konají volby do zastupitelstev obcí a do Senátu Parlamentu ČR.  

V první den voleb, v pátek 23. září 2022, proběhne hlasování od 14.00 do 22.00 hodin, druhý den voleb, v sobotu 24. září 2022, se bude hlasovat od 8.00 do 14.00 hodin. Sčítání hlasů proběhne v sobotu ihned po uzavření volebních místností.

V případě, že v senátních volbách nezíská žádný kandidát více jak nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů, bude probíhat 30. září a 1. října 2022 II. kolo senátních voleb. V případném II. kole senátních voleb proběhne hlasování v pátek 30. září 2022 od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu 1. října od 8.00 hodin do 14.00 hodin. Sčítání hlasů proběhne opět v sobotu ihned po uzavření volebních místností.

Právo volit do zastupitelstva obce a do Senátu Parlamentu ČR má občan obce za předpokladu, že jde o státního občana České republiky, který alespoň druhý den voleb, tj. 24. září 2022, dosáhl věku 18 let, je v den voleb v této obci přihlášen k trvalému pobytu, a státní občan jiného státu, který alespoň druhý den voleb, tj. 24. září 2022, dosáhl věku 18 let, je v den voleb v této obci přihlášen k trvalému pobytu popř. evidovanému přechodnému pobytu a jemuž právo volit přiznává mezinárodní úmluva, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena ve Sbírce mezinárodních smluv. 

Překážkami ve výkonu volebního práva pro volby je zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu výkonu trestu odnětí svobody, omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva, zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu (karanténa), výkon služby vojáka z povolání v zahraničí nebo výkon služby vojáka v záloze v zahraničí.  

Lidé, kteří se z vážných důvodů nemohou do volební místnosti dostavit a nejsou zdravotním ohrožením pro své okolí, si mohou zažádat o přenosnou volební urnu. Musí se ale nacházet na území svého volebního okrsku. Ve volební dny si mohou požádat přímo okrskovou volební komisi o dovoz přenosné urny. Je nutno zavolat na příslušný volební okrsek, nebo požádat jiného voliče, aby nám přenosnou urnu na spádovém okrsku objednal.

Pokud lidé budou v době voleb například v karanténě, volit tentokrát nemohou. 

V případě např. poškození nebo ztráty volebních lístků obdrží volič volební lístky ve volební místnosti.

Pro případné II. kolo senátních voleb obdrží volič hlasovací lístky ve volební místnosti.

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest