Po roce se opět blíží tradiční Týden knihoven, plný nejrůznějších akcí a zajímavostí. I liberecká Krajská vědecká knihovna se k této kampani každoročně připojuje. V letošním 25. ročníku, který se opět koná v prvním říjnovém týdnu nového školního roku znovu uchystala pestrou nabídku služeb a kulturních a vzdělávacích pořadů pro děti i dospělé.

„Chceme být místem, které nabízí vzdělávání a kulturu, místem, které potěší a nabídne možnost smysluplného trávení volného času. Věříme, že v rámci kampaně Týden knihoven se nám podaří do knihovny přilákat i Ty, kteří zatím neměli příležitost se s knihovnou potkat,“ vysvětluje Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.

Děti se mohou těšit na oblíbené Rande naslepo s knihou nebo na sobotní dopolední pohádku s názvem Pták Žal, kterou knihovna nabídne 8. října v 10 hodin. Se svými rodiči či prarodiči si mohou zasoutěžit v zábavném literárním kvízu Rozuteklé příběhy a především se  mohou v Týdnu knihoven registrovat zdarma.

Nadto knihovna zcela nově rozjede čerstvou novinku – kurz základů elektřiny a magnetismu pro zvídavé děti, nazvaný Elektrohrátky, jenž se uskuteční v úterý 4. října v 17 hodin. Pro děti, které rády zpívají a hrají na rozličné bubínky a rytmické nástroje, pořadatelé připravili nový hudební pořad s názvem Muzizvuky, jenž se poprvé uskuteční také v úterý 4. října od 16 hodin.

Teenagery a všechny mladé duchem zaujme soutěžní klání o nejrychleji vyřešenou únikovou hru Případ ztracené knihy, do nějž se mohou v Týdnu knihoven přihlásit. Po celý týden  v Hudební knihovně budou čekat audioknihy na gramofonových deskách z fondu naší knihovny, které si lze vypůjčit domů nebo rovnou přehrát na novém gramofonu a s novými sluchátky.

„Knihovny v celé republice se snaží přivést ke čtení nové zájemce, a to zejména z řad dětí. A právě zajímavé programy mohou této snaze pomoci. Knihovníci musí nacházet skutečně kreativní cesty, jak nové čtenáře a zájemce o život v knihovně získat. Dnes už knihovny nejsou jen místy, kde se půjčují knihy. Odehrává se tam mnoho zajímavého a často překvapivého. Knihovny se staly vlastně svého druhu komunitními centry,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

I v nabídce jednotlivých pořadů přinese Týden knihoven leccos zajímavého. V pondělí 3. října v 18 hod. promítne knihovna dokumentární film Jana Šikla Rekonstrukce okupace o invazi sovětských vojsk do Československa v srpnu 1968, který obsahuje množství dosud nezveřejněných záběrů z různých míst v republice včetně Liberce. V úterý 4. října v 17.30 se zájemci o vojenskou historii mohou připojit ke komentované prezentaci Atypických objektů lehkého opevnění, kterou pořádá Muzeum lehkého opevnění Na Pomezí v Tesařově. Ve středu 5. října v 18 hodin se koná komponovaný literárně-hudební pořad Ženy kolem Boženy o ženských osobnostech, které ovlivnily život největší české spisovatelky.

K aktuálnímu celostátnímu společnému tématu všech knihoven, jímž je udržitelnost, se vztahuje závěrečná přednáška cyklu O vodě a s vodou, která nese název Vše o vodě. Do tajů vodního hospodářství zavede Petr Vít, a to ve čtvrtek 6. října v 18 hodin.

V Týdnu knihoven najdou svůj prostor i senioři. Ve spolupráci s poradenským portálem Neztratit se ve stáří totiž knihovna připravuje na pátek 7. října Poradenský den pro seniory a jejich blízké s nabídkou odborných přednášek a bezplatného poradenství. Veškeré podrobnosti k nabídce Týdne knihoven najdou zájemci na webových stránkách knihovny v sekci Aktuálně a v Kalendáři akcí.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zdroj: Liberecký kraj

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest