Správná technika, přesný řez i rychlost. Ve Frýdlantu vrčely motorové pily.
Šestnáct soutěžících ze sedmi lesnických škol České republiky ve středu 19. a ve čtvrtek 20. října bojovalo v městském parku ve Frýdlantu o nejlepší umístění v soutěži Jizerský dřevorubec. Pořádala ji Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant.
 
Mezi technické disciplíny, se kterými si museli mladí žáci poradit, patřilo například kácení stromu do vymezeného prostoru, během kterého je důležité co nejlépe zasáhnout kolík uprostřed. Dalšími disciplínami byly přesný řez, kombinovaný řez a podložka a nechyběla ani výměna řetězu, kterou mladí dřevorubci zvládli za pár vteřin.

Ve čtvrtek na soutěžící čekala disciplína odvětvování. Museli co nejrychleji a zároveň nejpřesněji u kmene odřezat zasunuté dřevěné tyče. Na své si přišli i diváci. Mohli se projekt na traktůrcích, ochutnat regionální potraviny a zhlédnout exhibici profesionálních závodníků ve sportu s motorovou pilou STIHL Timbersports.

Záštitu nad Jizerským dřevorubcem přebral náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti a starosta Frýdlantu, Ing. Dan Ramzer.

V druhém ročníku Jizerského dřevorubce se podařilo v konkurenci žáků z celé republiky vybojovat žákům SŠHL Frýdlant přední příčky. V celkovém pořadí družstev dokonce frýdlantští brali zlato. V soutěži družstev díky týmu SŠHL Frýdlant 2, který tvořili Lukáš Slach a Daniel Štichauer.

Pořadí družstev:
1. SŠHL Frýdlant 2
2. SLŠ a SOU Křivoklát
3. SLŠ Žlutice
4. SL a SOŠL Šluknov
5. SOŠL Tvrdošín
6. SOŠ sv. Jana Boska
7. SŠHL Frýdlant 1
8. ČLA Trutnov

Pořadí jednotlivců:
1. Karel Krátký, SLŠ Žlutice
2. Daniel Štichauer, SŠHL Frýdlant 2
3. Daniel Kinský, SLŠ a SOU Křivoklát

Velké poděkování patří městu FrýdlantLibereckému krajiLesům České republiky, Regionální agrární radě Libereckého kraje a sponzorům, kteří podpořili doprovodný program.
Pohár pro vítězné družstvo vyrobili žáci z Glassschool – Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor.

 

Ing. Miroslav Kudrna

ředitel Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant

Foto: Marek Sekáč, MARVIN FOTOATELIÉR

 
Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest