Dokonalý kruhový rozhled nabízí skalní vyhlídka vysoká 944 metrů, jež leží na západním okraji Klínového vrchu, krátkého hřbetu mezi údolími Hájeného potoka. Její jméno znají snad všichni jizerskohorští turisté: Paličník.

„Místo, které jako by při pohledu na hejnický kostel tvořilo jeho třetí, nejvyšší věž. Ten pohled neomrzí a každého nového návštěvníka ohromí,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Toho si všímali návštěvníci Hejnic či Libverdy již v dávných dobách a Paličník se stával čím dál častěji cílem jejich vycházek. Snad proto již v roce 1902 opatřili členové Krkonošského horského spolku skalisko krátkými žebříky, kovovým zábradlím a lávkou překlenujíc hlubokou skalní průrvu. Od roku 1992 stojí na Paličníku i mohutný dřevěný kříž, který zde byl vztyčen z popudu pátera Miloše Rabana.

Pro výšlap lze doporučit den s dobrou viditelností, neboť rozhled je opravdu velkolepý. Na jedné straně se klenou oblé hřebeny Krkonoš, na druhé se rozkládá širé údolí Smědé, na jehož konci se skví frýdlantský zámek, v dálce se pak vypínají hory sousední Lužice. Na jižní straně vše rámují severní okraje Jizerských hor.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zdroj: Liberecký kraj

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest