V sobotu 5. listopadu 2022 se již tradičně koná v malebné obci Frýdlantského výběžku Kunratice, vyhlášení výsledků největší marmeládové soutěže na území střední Evropy JamParáda 2022. Slavnostní odpoledne proběhne v místním kulturním domě.

První týden v listopadu se sejde odborná porota, která anonymně ohodnotí všechny vzorky a to podle chuti, barvy, konzistence a vůně. První listopadovou sobotu od 15.00 hodin proběhne veřejná ochutnávka s hlasováním v kategorii „Cena publika“. V 17.00 hodin budou následně  odtajněny výsledky a  výhercům předány ceny.

Letošní jubilejní desátý ročník JamParády je ve znamení rekordů. Rekordů jak v počtu soutěžních vzorků, tak počtu účastníků, tak i počtu přihlášených zemí. Možná, že se jedním z těchto rekordů tradiční kunratická soutěž zapíše do České knihy rekordů. K posouzení zda je JamParáda největší soutěží marmelád, vyšle Agentura Dobrý den své komisaře právě na slavnostní finále. 

A jak vůbec soutěž vznikla? Historie vesnice je od začátku minulého století velmi úzce spjata s výrobou ovocných šťáv a moštů, ovocného vína a v neposlední řadě marmelád a jamů, neboť zde byla v roce 1880 založena továrna. Na sklonku roku 2012 se občané vyjádřili ve veřejné debatě, že by chtěli nějakým způsobem připomenout marmeládovou tradici obce. To byl impuls pro pana Jiřího Poděbradského, který si při svých pěších cestách do práce řekl, že marmelády u nás vaří skoro každý a soutěživého ducha má rovněž mnoho lidí. Tak vznikla v roce 2013 JamParáda, jež spojuje historii obce se současností. Prvního ročníku se zúčastnili především občané Kunratic. Následující rok do soutěže přizvali milovníky marmelád z blízkého i dalekého okolí a JamPráda se stala neodmyslitelnou kulturní součástí obce.

V prvním roce soutěže bylo k hodnocení přihlášeno 59 vzorků. V průběhu let, jak soutěž získávala na věhlasu, přihlášených marmelád  přibývalo. Vzorky bylo tedy nutno rozdělit do kategorií. I počet kategorií se každým rokem rozrůstal, protože fantazie marmeládníků je neskutečná. Letošní ročník čítá neuvěřitelných 693 vzorků, v 37 kategoriích, od 245 soutěžících.

Pokud jste zvědavý, která marmeláda měla největší úspěch, nebo si chcete vyzkoušet pocity poroty při hodnocení, určitě si nenechte jedinečné odpoledne ujít.

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest