V sobotu 15. října proběhl v Hejnicích za teplého slunečného počasí jubilejní 10. ročník sportovně-turistické akce pro „drsné ženy a muže“ Hejnicman 2022. Zorganizoval ho liberecký spolek Jizerské aktivity ve spolupráci s Městem Hejnice.

Nejnáročnější závod Žulový trojboj byl odstartován ve 13 h a zúčastnil se ho pouze jeden závodník. Trojboj začala nová disciplína – „běh s vodou“, při němž závodník nesl kýble vody na tyči přes ramena a s nimi absolvoval trasu dlouhou 700 m na hejnické náměstí. Následovala disciplína „polárník“, kdy závodník oběhl zelenou plochu na lyžích a při tom táhl pneumatiku, a nato ho čekal výběh na vrchol Ořešníku a návrat zpět na náměstí. Všechny tři disciplíny zvládl Vladislav Gittler (54 let) z Frýdlantu za 1:04:55.

Ve 14 hodin byl společným startem zahájen hlavní závod – Ořešník. Celkem 15členné pole žen a mužů vyrazilo s povinnou zátěží (ženy 7,5 kg, muži 15 kg) po červené značce na horu Ořešník a jejich úkolem bylo zvládnout výběh a sestup (trať dlouhou 5 km), v co nejkratším čase.

Jako první protrhl cílovou pásku Petr Schneider (43 let) z Liberce, takže se stal vítězným časem 52:20 Hejnicmanem 2022. Na druhém místě se umístil časem 54:52 Jiří Bernat (19 let) z Ferdinandova a jen o pár sekund později přiběhla jako třetím Klára Matznerová (33 let) z Liberce. Po ní dorazil Jan Matzner (35 let) z Liberce a výkonem 56:56 se umístil v mužské kategorii na třetí příčce. Z žen byla časem 54:59 nejrychlejší Klára Matznerová, jako druhá se umístila Veronika Fischerová (27 let) z Bílého Potoka a její čas měl hodnotu 57:24, na třetí stupeň vystoupala Šárka Stanovská (33 let) z Ferdinandova, která trať zvládla za 1:01:49. Dosavadní rekord Zuzany Kocumové výkonem 41:33 z roku 2015 se tedy překonat nepodařilo.

Po doběhu posledního závodníka se na hejnickém náměstí konalo vyhlášení vítězů, kde ti nejlepší v jednotlivých závodech převzali z rukou pořadatelů: Jany Kuhnové, Štěpánky Novákové, Míši Ederové, Martina Ježka a Pavla D. Vinkláta nejen putovní ceny, ale i praktické věcné ceny, které závodníkům coby podporovatelé akce věnovali: Město Hejnice, Kateřina Zemanová z restaurace U Tetřeva (poukaz na občerstvení), Klub turistů Hejnice (víkendový pobyt pro dvě osoby na Hubertce), Direct Alpine (outdoorové oblečení), Řeznictví a uzenářství Klouček Raspenava (buřtový věnec), nakladatelství Knihy 555 Liberec (výpravné publikace), Pekařství M + S Hejnice (občerstvení). Všichni závodníci si jako upomínku odnášeli diplomy a účastnické listy vytvořené grafikem Petrem Bímou z Pekla.

Hejnicman 2022 pak z pohledu statistiky uvádí, že nejmladším účastníkem se stal devatenáctiletý Jiří Bernat z Ferdinandova a nejstarším sedmapadesátiletý Miloslav Mencl z Prahy, který byl současně závodníkem nejvzdálenějším.

Na Hejnicmana navázal od 19 hod. v místním kině 2. ročník přehlídky outdoorových filmů Libereckého kraje – Hejnicfilm 2022. Po projekcích několika krátkých filmových dokumentů zhlédlo víc jak šest desítek diváků celovečerní film K2 vlastní cestou, který zachytil úspěšné zdolání této druhé nejvyšší hory světa Klárou Kolouchovou v roce 2019. Poté následovala s naší nejúspěšnější horolezkyní Klárou Kolouchovou (na kontě má čtyři osmitisícovky: Čo Oju, Mount Everest, Kančendženga, K2) beseda, která se díky diváckým dotazům protáhla do pozdních nočních hodin.

Pořadatelé již ohlásili, že následující 11. ročník Hejnicmana 2023 a 3. ročníku Hejnicfilmu se uskuteční v sobotu 14. října 2023. Těšíme se na nové Hejnicmany!

Pavel D. Vinklát, ředitel závodu a dramaturg přehlídky.

Foto: Hana Podroužková, Tereza Grebeníčková.

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec a město Hejnice pořádají 12. ročník HEJNICMAN 2024závod pro drsné ženy a muže 4. ročník HEJNICFILM 2024přehlídka outdoorových filmů Libereckého kraje sobota 19. října 2024, Hejnice (náměstí, kino) HEJNICMAN 2024 12. ročník...

číst více
Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest