V půvabné vesničce Kunratice nedaleko Frýdlantu se v sobotu konal jubilejní desátý ročník JamParády, kuriózní soutěže o nejlepší marmeládu.

Úderem patnácté hodiny se otevřel místní kulturní dům a do prostor provoněných marmeládou začali proudit nedočkaví návštěvníci. Pomyslnými branami během odpoledne prošlo bezmála 400 milovníků marmelád. 

Na stolech čekalo na malé i velké zvědavce 686 vzorků z 693, které soutěžící do soutěže přihlásili. Každý mohl ochutnané marmelády ohodnotit a třem vybraným dát na hodnotící tabuli samolepící puntík. Jeden puntík platil za jeden hlas. 

V sedmnáct hodin bylo ukončeno hlasování publika a začalo slavnostní vyhlašování vítězných marmelád. Úvodního slova se ujal starosta Kunratic Milan Götz, který všechny přítomné mile přivítal. Poté předal slovo Květě Vinklátové náměstkyni pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. Ta pěknou krátkou vzpomínkou zmínila začátky vzniku soutěže a ocenila organizátory za jejich neskutečnou píli.  K poděkování a pozdravu se připojil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který neopomněl připomenout i další zajímavé aktivity obce. 

Zvláštním a mimořádným hostem byl Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den. Ten mimo to, že označil JamParádu za unikátní, také potvrdil rekord 686 oficiálně uznaných vzorků. Tento údaj, je zapsán do České knihy rekordů a tím se JamParáda stala největší marmeládovou soutěží v Čechách. Oznámení rekordu bylo publikem přijato obrovským nadšením a velkolepým  potleskem.

Celým podvečer provázeli pan Milan Götz a Jiří Poděbradský. Během večera vyhlásili první tři umístění ve všech 37 kategoriích a jednu kategorii diváckou. Radost oceněných byla upřímná a spontánní. Všichni soutěžící obdrželi pamětní list a certifikát o tom, že byli součásti vyhlášeného rekordu. Večer byl zakončen losováním o zpáteční letenku z Prahy na Kanárské ostrovy od cestovní kanceláře Canaria travel.

V brzkých večerních hodinách se návštěvníci z blízkého okolí, ale i velmi vzdálených míst naší republiky rozešli v povznesené náladě a s pocitem, že vyrobit něco vlastníma rukama stojí za to. 

Denisa Nedvídková

Pro Obecní úřad Kunratice a @JamParaádu nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.euwww.reklama-frydlant.cz.

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest