Pátý ročník soutěže o nejlepší knihovnu v regionu vyhlásil na jaře Liberecký kraj ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci. Vyhlášení výsledků spojené s udílením finančních odměn z rozpočtu Libereckého kraje v celkové výši 40.000 korun se uskutečnilo 29. listopadu v Krajské vědecké knihovně v Liberci. 

Za okres Česká Lípa zvítězila Obecní lidová knihovna v Okrouhlé, za Jablonec nad Nisou Místní knihovna Jílové u Držkova, za okres Liberec Místní knihovna ve Višňové a za ten semilský Obecní knihovna Studenec.

Vítězové soutěže Nejlepší knihovna Libereckého kraje za rok 2022 jsou opět z menších obcí. Moc oceňuji snahu všech knihovnic a knihovníků, a také starostek a starostů, z malých obcí zejména. To proto, že malé obce mají omezené finanční možnosti. Pokud si uvědomují potřebnost knihovny v obci, podporují ji a modernizují, toto ocenění si zaslouží. Knihovny v obcích jsou často jedinými místy pro setkávání místních, programy pro děti, besedy, zkrátka prostorem pro velmi důležitý komunitní život,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Titul knihovna roku se uděluje jednou za dva roky jako vyjádření uznání knihovnám za jejich činnost a zásluhy o rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb a o rozmach kulturního života obcí a měst. První ročník se uskutečnil v roce 2014.

S návrhy kandidátů na ocenění přicházejí vždy pověřené knihovny v jednotlivých okresech, jimiž jsou Městská knihovna Česká Lípa, Městská knihovna Jablonec nad Nisou, Městská knihovna Semily a Krajská vědecká knihovna v Liberci. Pokaždé předloží hodnotící komisi tři návrhy s doporučením nejlepší knihovny v daném regionu.

Nominace:

Okres Česká Lípa – Obecní lidová knihovna v Okrouhlé, Místní knihovna v Kuřívodech, Místní knihovna v Brništi

Okres Jablonec nad Nisou – Místní knihovna Jílové u Držkova, Obecní knihovna Loužnice, Obecní knihovna Skuhrov

Okres Liberec – Místní knihovna ve Višňové, Obecní knihovna Bílá, Místní knihovna ve Všelibicích

Okres Semily – Obecní knihovna Studenec, Obecní knihovna Čistá u Horek, Obecní knihovna Ohrazenice

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zdroj: Liberecký kraj

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest