Státní veterinární ústav Praha dnes potvrdil nákazu afrického moru u uhynulého prasete divokého nalezeného v Jindřichovicích pod Smrkem. Jednalo se o sele, které bylo údajně nalezeno ve čtvrtek v blízkosti hranic s Polskem, kde se nákaza vyskytuje dlouhodobě. 

Nákaza není přenosná na člověka, ani jiný živočišný druh. V ohrožení jsou pouze prasata divoká ale i domácí, bohužel nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. V současnosti se řeší opatření, která budou pro danou oblast platit. Dočasně bude zakázán intenzivní lov divokých prasat. Ten byl od pondělí 16. listopadu vymezen v určené oblasti Liberecké kraje, zabránil rozšíření nákazy. Bude i omezen pohyb lidí v přírodě. Opatření musí především zamezit dalšímu šíření nákazy mezi divokými prasaty a tím zajistit, aby se nákaza nedostala mezi prasata domácí. Z těchto důvodů opatření zasáhnou provozovatele jatek, ale i také chovatele prasat domácích.

Zdroj: Státní veterinární správa.

 

 

 
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest