Neustále se zvyšující ceny potravin, energií a také nedostupnost bydlení se dotýká i obyvatel Frýdlantska. Stejně tak i zdejších sociálních služeb, kterým se navyšují náklady zejména v položce energií. Přesto budou i v roce 2023 připraveny pomáhat potřebným seniorům, rodinám s dětmi i všem ostatním, kdo na Frýdlantsku budou jejich pomoc potřebovat.
 
Na konci listopadu 2022 se sešly neziskové organizace se zástupci obcí a pracovníky městských a obecních úřadů, aby diskutovali o svých službách, výhledu do příštího roku, o potřebné spolupráci a pomoci potřebným. Účastníci měli možnost seznámit se s činností a prostorem nízkoprahového klubu pro děti a mládež KINO v Novém Městě pod Smrkem, kde se setkání uskutečnilo. Ludvík Bára, ředitel organizace Maják NMPS, z.ú., zmínil, že se věnují preventivním službám pro děti a mládež v různých podobách více jak deset let a zdůraznil, že práce s dětmi má stále své opodstatnění a je o to víc potřebná v dobách krize.
 
Z představení nově zpracované socioekonomické studie, která se zaměřila na prognózu vývoje populace Frýdlantska ve vztahu k potřebným kapacitám sociálních služeb, vyplynulo, že už nyní území disponuje v porovnání s jinými územími v rámci republiky menším počtem potřebných kapacit pomoci zejména u služeb terénní a pobytové péče a také u služeb, které pomáhají předcházet krizovým situacím. „Pro následující roky budeme jednat s Libereckým krajem, správcem sítě sociálních služeb, o navyšování potřebných služeb pro Frýdlantsko. Zaměříme se především na dostupnost pečovatelské služby a služeb osobní asistence,“ uvedla koordinátorka Lenka Stehnová z Mikroregionu Frýdlantsko. A doplnila: „Na Frýdlantsku funguje základní síť pomoci a díky velmi dobré spolupráci mezi jednotlivými organizacemi a obcemi se daří lidem efektivně a včas pomáhat“.
 
Poskytovatelé služeb se shodují: neumíme zázraky, ale pokud se klient na nás obrátí, děláme maximum pro to, aby se mu za naší podpory dařilo řešit svou nepříznivou situaci.
 
Kontakty na pomáhající služby na Frýdlantsku jsou dostupné na webových stránkách frysko.cz a jsou rozděleny do následujících oblastí:
– ztráta zaměstnání
– bydlení
– děti a mládež
– úmrtí
– návrat z vězení
– drogy a závislosti
– dluhy
– handicap
– stáří
– nemoc
– domácí násilí
– rodina s dětmi
 
Lenka Stehnová
Mikroregion Frýdlantsko
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest