Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava potvrdilo virus afrického moru prasat (AMP) u dvou uhynulých prasat divokých nalezených v pásmu infekce na Frýdlantsku. Uhynulá těla divočáků našli myslivci nedaleko Nového Města pod Smrkem, kde byl na přelomu loňského listopadu a prosince nalezeno uhynulé nakažené sele divočáka.

Od prvotního pozitivního výskytu jsou aktuální nálezy v pásmu infekce první uhynulí divočáci, kteří zde byli od počátku prosince dohledáni. Jelikož se nejedná o nálezy mimo vytyčenou oblast, nechystá Státní veterinární správa aktuálně změnu mimořádných veterinárních opatření. Nálezy jsou však potvrzením, že se nákaza v oblasti vyskytuje a je proto nutné dodržovat nařízení SVS.

Kvůli riziku nákazy AMP platí přísná opatření na přibližně 200 km² ve Frýdlantském výběžku. V této oblasti je zakázán lov prasat divokých, krmení, omezený je i pohyb lidí v přírodě. Území, na které se opatření vztahují, sahá po celém obvodu státní hranice ve Frýdlantském výběžku a dál směrem k městu Raspenava. Na jednu stranu od Raspenavy je území ohraničeno Dětřichovem, na druhou stranu Hejnicemi. Cílem opatření je minimalizovat šíření nákazy a zabránit zavlečení moru do domácích a komerčních chovů.

Zdroj: Státní veterinární správa.

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest