Dolní Řasnice/Frýdlantsko – Proč plán navrhuje v Dolní Řasnici právě šest větrných elektráren a v Krásném Lese jednu, proč se informace o hlukových a zoologických studiích lidé dozvěděli loni v červenci nebo kolik peněz pro obec a obyvatele mohou elektrárny vydělat – to jsou jen některá z témat, která zaznějí na čtvrtečním setkání k Větrnému parku Řasnice. V prostorách dolnořasnické radnice ho organizuje investor projektu. Jednatelka společnosti W.E.B Větrná energie zve k věcné diskuzi zejména odpůrce záměru, kteří podle ní šíří nepřesné informace. Setkání proběhne 19. ledna 2023 od 14.00 do 19.00 hodin.

„Budeme tady osobně přítomni, aby se lidé z Dolní Řasnice i okolních obcí mohli zeptat na cokoliv, co je ohledně připravovaného Větrného parku Řasnice zajímá. Rádi nabídneme informace o projektu, občané mohou vyjádřit veškeré své obavy, zjistit podrobnosti, informovat se o tom, co je pravda na různých mýtech, které v obci o elektrárnách kolují, či probrat svůj postoj. Zejména bychom rádi pozvali ke kultivované a otevřené diskuzi oponenty projektu či místní zastupitele, abychom společně probrali rozdílné názory na projekt a upřesnili informace o něm,” zve na setkání jednatelka společnost W.E.B Větrná energie Michaela Lužová.

Informaci o setkání dostávají obyvatelé od minulého týdne prostřednictvím letáků a plakátů distribuovaných po Dolní Řasnici. Tato obec je společně s Krásným Lesem dalším z katastrů, v nichž má vyrůst celkem sedm větrných elektráren, stavbu dalších dvou zablokovalo referendum v Horní Řasnici.

„Považuji za znepokojivé, jakou roli v rozhodování občanů Horní Řasnice sehrála série nepřesností, ale i naprostých mýtů, která v posledních týdnech opanovala mediální prostor i diskuzi v obci. Setkání vnímáme také jako příležitost, jak si vyslechnout argumenty oponentů a jejich návrhy, protože až dosud se na nás nikdo přímo neobrátil a veškeré výhrady odpůrci sdělují jen prostřednictvím médií,“ uvedla k výsledku referenda Lužová.

Fakta o projektu
Investor W.E.B Větrná energie začal o projektu Větrného parku Řasnice jednat s obcemi Horní Řasnice, Dolní Řasnice a Krásný Les v roce 2019. Obce uzavřely s investorem smlouvy v roce 2020 poté, co se více než ⅔ hlasujících vyslovily v obecních anketách pro výstavbu parku. V létě 2022 začala skupinka odpůrců sbírat podpisy pro místní referendum, s peticí prozatím uspěly jen v Horní Řasnici. Stavbu dvou elektráren odmítli občané Horní Řasnice v lednu 2023. Celková investice původně plánovaného parku s 9 elektrárnami se pohybuje v řádu jednotek miliard korun, dodávat elektřinu měl začít v roce 2026, teď je reálnější rok 2028. Výkon větrného parku pokryje potřeby pro zhruba 50-60 tisíc lidí. Investor za čtyři roky práce do projektu vložil zatím 7 milionů korun.

Podrobnosti o připravovaném Větrném parku Řasnice jsou na webu https://vetrnyparkrasnice.cz

Vizualizace a fotografie v plném rozlišení najdete na https://drive.google.com/drive/folders/1-kyZVvd7jl3WDDiTjlrtys5npvGS0hTp?usp=share_link (kredit: Archiv společnosti W.E.B Větrná energie)

Kontakt pro média
Vratislav Vozník, +420 607 258 508, vratislav.voznik@shrtcut.cz

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec a město Hejnice pořádají 12. ročník HEJNICMAN 2024závod pro drsné ženy a muže 4. ročník HEJNICFILM 2024přehlídka outdoorových filmů Libereckého kraje sobota 19. října 2024, Hejnice (náměstí, kino) HEJNICMAN 2024 12. ročník...

číst více
Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest