Dolní Řasnice/Frýdlantsko – Proč plán navrhuje v Dolní Řasnici právě šest větrných elektráren a v Krásném Lese jednu, proč se informace o hlukových a zoologických studiích lidé dozvěděli loni v červenci nebo kolik peněz pro obec a obyvatele mohou elektrárny vydělat – to jsou jen některá z témat, která zaznějí na čtvrtečním setkání k Větrnému parku Řasnice. V prostorách dolnořasnické radnice ho organizuje investor projektu. Jednatelka společnosti W.E.B Větrná energie zve k věcné diskuzi zejména odpůrce záměru, kteří podle ní šíří nepřesné informace. Setkání proběhne 19. ledna 2023 od 14.00 do 19.00 hodin.

„Budeme tady osobně přítomni, aby se lidé z Dolní Řasnice i okolních obcí mohli zeptat na cokoliv, co je ohledně připravovaného Větrného parku Řasnice zajímá. Rádi nabídneme informace o projektu, občané mohou vyjádřit veškeré své obavy, zjistit podrobnosti, informovat se o tom, co je pravda na různých mýtech, které v obci o elektrárnách kolují, či probrat svůj postoj. Zejména bychom rádi pozvali ke kultivované a otevřené diskuzi oponenty projektu či místní zastupitele, abychom společně probrali rozdílné názory na projekt a upřesnili informace o něm,” zve na setkání jednatelka společnost W.E.B Větrná energie Michaela Lužová.

Informaci o setkání dostávají obyvatelé od minulého týdne prostřednictvím letáků a plakátů distribuovaných po Dolní Řasnici. Tato obec je společně s Krásným Lesem dalším z katastrů, v nichž má vyrůst celkem sedm větrných elektráren, stavbu dalších dvou zablokovalo referendum v Horní Řasnici.

„Považuji za znepokojivé, jakou roli v rozhodování občanů Horní Řasnice sehrála série nepřesností, ale i naprostých mýtů, která v posledních týdnech opanovala mediální prostor i diskuzi v obci. Setkání vnímáme také jako příležitost, jak si vyslechnout argumenty oponentů a jejich návrhy, protože až dosud se na nás nikdo přímo neobrátil a veškeré výhrady odpůrci sdělují jen prostřednictvím médií,“ uvedla k výsledku referenda Lužová.

Fakta o projektu
Investor W.E.B Větrná energie začal o projektu Větrného parku Řasnice jednat s obcemi Horní Řasnice, Dolní Řasnice a Krásný Les v roce 2019. Obce uzavřely s investorem smlouvy v roce 2020 poté, co se více než ⅔ hlasujících vyslovily v obecních anketách pro výstavbu parku. V létě 2022 začala skupinka odpůrců sbírat podpisy pro místní referendum, s peticí prozatím uspěly jen v Horní Řasnici. Stavbu dvou elektráren odmítli občané Horní Řasnice v lednu 2023. Celková investice původně plánovaného parku s 9 elektrárnami se pohybuje v řádu jednotek miliard korun, dodávat elektřinu měl začít v roce 2026, teď je reálnější rok 2028. Výkon větrného parku pokryje potřeby pro zhruba 50-60 tisíc lidí. Investor za čtyři roky práce do projektu vložil zatím 7 milionů korun.

Podrobnosti o připravovaném Větrném parku Řasnice jsou na webu https://vetrnyparkrasnice.cz

Vizualizace a fotografie v plném rozlišení najdete na https://drive.google.com/drive/folders/1-kyZVvd7jl3WDDiTjlrtys5npvGS0hTp?usp=share_link (kredit: Archiv společnosti W.E.B Větrná energie)

Kontakt pro média
Vratislav Vozník, +420 607 258 508, vratislav.voznik@shrtcut.cz

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest