Čtyřiačtyřicet let střediska volného času Roroš z Nového Města pod Smrkem představí březnová výstava ve vestibulu krajského úřadu, jež se koná pod záštitou Jiřího Čeřovského, náměstka hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. Vernisáž se koná v pondělí 6. března od 10 do 12 hodin. Výstava bude přístupná v pondělky a středy od 8 do 18 hodin, v úterky a čtvrtky od 8 do 17 a o pátcích do 16 hodin.

Středisko volného času Roroš navazuje na to nejlepší z činnosti tamního Domu pionýrů a mládeže, o jehož vznik se v roce 1979 zasloužil Václav Skočdopole. Tehdy město v rámci Mezinárodního roku dítěte zakoupilo buovu, kterou postupně upravilo pro chod školské organizace.

Zájmové vzdělávání se v Roroši uskutečňuje především pravidelnou činností minimálně v 25 zájmových kroužcích zaměřených na sport, estetiku, výtvarné činnosti, praktické dovednosti, přírodovědu a ekologii. Dále středisko každoročně organizuje tábory, zabývá se osvětovou a preventivní činností, výchovou vedoucí k dobrovolnictví, individuální prací s talenty a vzdělávacími programy.

Snaží se mladým lidem přiblížit svět přijímáním dobrovolníků  – studentů ze zahraničí – a pomáhá jim tak komunikovat a jednat s lidmi i jiných kultur a jiného vyznání. Příkladem může být projekt  Colourful World, kterého se účastnili mladí lidé z Egypta, Izraele, Jordánska, Libanonu, Francie, Španělska, Polska a České republiky. Středisko Roroš bylo organizátorem vzdělávacích pobytů studentů z různých zemí světa všech kontinentů kromě Antarktidy. Všichni  obdivovali systém volnočasového vzdělávání v České republice.

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324

Zdroj: Liberecký kraj

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest