Na další vzájemné spolupráci se i pro příští roky chtějí dohodnout hasiči z obcí Frýdlantska a polského příhraničí na druhé straně hranice. Navázat chtějí na spolupráci z předchozích let, během které uskutečnili řadu společných cvičení či školení. K partnerům na české straně, kterými jsou město Frýdlant a obce Heřmanice, Kunratice a Dětřichov se nově připojí i obec Višňová. Partnerem na polské straně zůstane město Piensk. První společnou aktivitou mají být v letošním roce společné mezinárodní hasičské závody. Zástupci všech obcí a měst se na tom dohodli ve čtvrtek 16. února 2023 na jednání v Piensku.
 
„V minulém projektovém období jsme realizovali řadu společných akcí, spolufinancovaných z Fondu malých projektů. Byly to akce většinou zaměřené na setkávání hasičů, na prevenci, školení a na zásahy u jednotlivých událostí. Cvičili jsme u nás na české straně například v Kunraticích stavbu humanitárního zázemí po fiktivním ničivém orkánu, vyhledávání ztracených osob v terénu v Heřmanicích, zásah při simulovaném požáru výškové budovy v Dětřichově nebo reálný postup v případě, že by hořel hrad a zámek Frýdlant. Na polské straně pak probíhalo například cvičení na vodní hladině či cvičení na postup při hašení průmyslového objektu v Piensku,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Společná česko-polská hasičská cvičení probíhala díky prostředkům EU, programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika – Polsko 2014 – 2020.

Na spolupráci teď chtějí všechny obce navázat i v dalším projektovém období 2021 – 2027. „Na první společné schůzce jsme si potvrdili, že spolupracovat chceme i nadále, protože vzájemná cvičení a školení mají smysl a jsou pro hasiče na obou stranách hranice přínosem. První navrženou společnou aktivitou mají být společné mezinárodní hasičské závody. Po vyhlášení podmínek Fondu malých projektů budeme hledat i dalším možné spolupráce všech partnerů,“ uzavírá Dan Ramzer.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest