Aby kavárna mluvila do rozhodování, je zlý sen mnoha politiků. V jedné z nejmenších obcí na severu Libereckého kraje, v Heřmanicích ve Frýdlantském výběžku, z toho ale strach nemají. Naopak kavárnu sami zorganizovali, aby se dozvěděli, co občané potřebují. A chtějí se podle toho v dalším vedení rozvoje obce řídit.

“Worldcafé” je formát veřejného jednání, který díky otevřené a přívětivé atmosféře umožní sdílet nápady a myšlenky, poslouchat, co říkají lidé okolo, a přispět vlastním názorem. Právě takovou náladu vytvořila Heřmanická kavárna v sobotu 25. března odpoledne. Pozvání přijalo 60 lidí, což je pětina všech bydlících obyvatel (přišli ovšem i chalupáři). Vlastním příspěvkem k občerstvení a sdílnou náladou přispěli k příjemné i pracovní atmosféře odpoledne, pro které obecní úřad připravil sál kulturního domu U Kodešovy skály.

A co se vedení obce od účastníků dozvědělo? Že potřebují třeba lepší pokrytí internetem, bezpečnější provoz na silnici vedoucí obcí, podporu domácnostem na budování domovních čističek odpadních vod. Lidé navrhli i konkrétní opatření pro lepší pořádek v obci a řadu dalších věcí, které teď obec zařadí do svého programu rozvoje a bude postupně naplňovat. Starostu, zastupitele i pracovníky úřadu, kteří byli v kavárně k dispozici jen pro případná vysvětlení konkrétních témat a debatu nijak neovlivňovali, určitě potěšilo, že účastníci mluvili o tom, že se jim v Heřmanicích žije dobře a že práci vedení obce oceňují.

Poděkování patří všem, kdo přišli a debatovali, a zejména sedmi dobrovolníkům z řad účastníků, kteří bez speciální přípravy diskusi u jednotlivých stolů moderovali a zapisovali názory, které kolem stolů zazněly. Heřmanickou kavárnu zorganizovalo vedení obce ve spolupráci s MAS Frýdlantsko.

Závěr? V Heřmanicích žádný převrat, ale pro jiné to může být žhavá inspirace. Nebojte se kavárny!

Jitka Doubnerová, MAS Frýdlantsko, z.s., vedoucí pracovník SCLLD

Pro OÚ Heřmanice nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.bima.cz

 

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest