Celkem 77 pracovišť finančních úřadu chce od července zrušit Ministerstvo financí. Jednou z nich má být i pobočka ve Frýdlantu, která už nyní funguje kvůli rozhodnutí ministerstva v omezeném režimu. „Nelíbilo se nám ani omezení provozu a provozní doby v pobočce finančního úřadu, s jejím úplným zrušením zásadně nesouhlasíme,“ říká rozzlobeně starosta města Frýdlant, které je zároveň obcí s rozšířenou působností, Ing. Dan Ramzer a dodává, že obyvatelé příhraničí mají mít stejný přístup ke službám, jako lidé ve velkých městech a v Praze.

„Začátkem roku 2020 došlo rozhodnutím ministerstva financí ke zrušení velké a plně funkční pobočky Finančního úřadu ve Frýdlantu a nahradila ji pobočka, fungující v omezeném režimu. To znamená, že v ní byli dva dny v týdnu dva zaměstnanci, kteří k nám dojížděli ze svého stálého pracoviště v Liberci. Šlo o takzvaný režim 2+2. Už tehdy jsme proti tomuto omezení služby finančního úřadu bojovali všemi možnými prostředky, ale bohužel jsme mu nedokázali zabránit. A báli jsme se, kdy přijde další krok, úplné zavření pobočky ve Frýdlantu. Ten nyní ministerstvo nejprve v emailu dotčeným starostům a poté v tiskové zprávě suše oznámilo. Aniž by s námi tento krok jakkoli diskutovalo nebo projednalo,“ podotýká starosta Frýdlantu.

Vedení Frýdlantu s tímto krokem zásadně nesouhlasí. „Ne všichni obyvatelé Frýdlantska mají kapacitu a možnost jezdit své záležitosti vyřizovat do Liberce, především proto jsme bojovali alespoň za částečné zachování této služby pro Frýdlantsko. Pokud potřebuje ministerstvo financí šetřit, mělo by začít od Prahy a od velkých centrál. Protože zrušit jedinou pobočku na Frýdlantsku, která slouží 25 tisícům lidí, mi jako dobré řešení rozhodně nepřijde,“ dodává Ramzer.

Frýdlant a potažmo Frýdlantsko se s omezením služeb pro své obyvatele potýká i v dalších oblastech. „Před třemi týdny za námi byli zástupci České pošty, aby nám oznámili, že chystají úplné uzavření pošty v sobotu, tedy jediný den o víkendu, kdy byla otevřena. Bez toho, aby s námi něco řešili nebo vůbec vnímali, že je to pro řadu lidí po celém Frýdlantsku problém. Obojí – uzavření pošty o sobotách i úplné zrušení finančního úřadu ve Frýdlantu, vnímáme jako velmi nešťastné. Lidi tady mají stejné právo na služby, jako všude jinde. Znovu opakuji, že Frýdlant je obcí s rozšířenou působností, ve které by prostě základní služby měly být obyvatelům Frýdlantského výběžku bez rozmýšlení dostupné,“ uzavírá Ing. Dan Ramzer.

Starosta Frýdlant se v nejbližších dnech sejde s ředitelem Finančního úřadu a rozhodnutí uzavřít frýdlantskou pobočku se bude snažit všemi dostupnými prostředky zvrátit.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více

Pin It on Pinterest