V projektu Místní akční plán Frýdlantsko III se zástupci škol, neziskovek a obcí společně setkávají a přemýšlí, co by se dalo na Frýdlantsku ve vzdělávání zlepšit. Mapujeme vzdělávání na Frýdlantsku, aby naše děti měly lepší šance ve škole i v životě. Setkáváme se a spolupracujeme, aby každá škola nemusela bojovat sama.

Naposledy jsme se ve větším počtu (51 účastníků!) sešli 25. března 2023 v Klášteře v Hejnicích. Na setkání jsme si ověřili, co učitele a vzdělavatele zajímá a na čem by rádi pracovali. Vyšly nám z toho následující priority pro roky 2024-25:

  1. Potřebujeme kvalitní materiální zázemí pro výuku moderními metodami: Tím myslíme např. rekonstrukce škol, školních jídelen, učeben, podpora konektivity ale také podporu volnočasových sportovišť a zázemí v obcích. MAS Frýdlantsko rozděluje některé dotace EU zaměřené mimo jiné na podporu škol, další prostředky lze získat z celostátních dotací.
  2. Chceme se učit, jak lépe učit nebo-li chceme know-how ve vzdělávání: Budeme se zaměřovat na organizaci společných vzdělávacích akcí pro učitele a vzdělavatele v regionu. Pozveme zajímavé lektory, metody, pomáháme školám při přípravě mezinárodních projektů. Také víme, že spokojený učitel, je dobrý učitel. Nejde nám tedy jen o odborné pedagogické znalosti, ale také o osobnostní rozvoj učitelů a vzájemnou podporu. Přitom se soustředíme také na spolupráci s dalšími organizacemi a neziskovkami, které jsou zaměřené na rodiny nebo specifické diagnózy dětí.
  3. Chceme společně rozvíjet kompetence dětí a žáků v regionu: Vznikají společné projekty škol zaměřené na čtenářskou, matematickou gramotnost nebo enviromentální výchovu. Plánujeme praktickou podporu digitální gramotnosti a aktivity zaměřené na místo, kde děti žijí. Podporujeme také volnočasové a neformální vzdělávání v regionu.

 

Frýdlantsko je krásně rozlehlé a málo osídlené, o to víc je spolupráce důležitá. Pro jednotlivé učitele a školy jsou někdy překážky příliš velké, když ale spojíme síly, jde všechno lépe. Proto budeme nadále podporovat ve vzdělávání “ostrůvky pozitivní deviace” a místní aktivní vzdělavatele. Budeme pomáhat aktivním školám, neziskovkám i pedagogům. Máme radost, když se dobrý nápad postupně přelije mezi školami a rozšíří se mezi učiteli. Jako to bylo např. s projektem Knihosaura nebo Příběhy našich sousedů. 

Projekt je pochopitelně spolufinancován Evropskou unií a českým státním rozpočtem.

Lucie Winklerová, manažerka MAP Frýdlantsko III.

Fotografie: Marek Strnad

 

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest