Sochařské sympozium bude od pondělí 29. května do pátku 2. června hostit městský park ve Frýdlantu. Na třech sochách pro park, které budou vznikat dle návrhu místních dětí, budou každý den od 8.00 do 16.00 hodin pracovat akademická sochařka Martina Klouzová Niubó, malíř a sochař Michal ‚Micl‘ Novotný a umělecký řezbář Jaromír Dědek. Slavnostní odhalení soch se pak v městském parku uskuteční v sobotu 3. června 2023 od 16.00 hodin.

„Dřevěné sochy už v městském parku ve Frýdlantu byly, po zimě byly ale ve špatném technickém stavu. Proto se Rada města Frýdlant, na doporučení kulturní komise usnesla, že staré sochy budou nahrazeny novými. A protože se jedná o sochy v okolí dětského hřiště, jejich podoba vzešla z dětské výtvarné soutěže, do které byly zapojeny základní školy a základní umělecké školy z výběžku,“ vysvětluje radní města Frýdlant a jeden z autorů myšlenky na sochy v parku a soutěže, Mgr. Jan Hlávka, Ph.D. Spolu s ním se na organizaci podílí i Mgr. Ivana Sluka z výtvarného oboru ZUŠ Frýdlant, která také stála u zrodu myšlenky na nové sochy v parku. 

Město Frýdlant proto v dubnu vyhlásilo výtvarnou soutěž pro děti o nejlepší návrh na sochu v parku. A měla velký ohlas, celkem do ní bylo zasláno 310 návrhů na možnou podobu soch. „Zaslané návrhy hodnotila akademická sochařka Martina Klouzová Niubó a malíř a sochař Michal ‚Micl‘ Novotný, kteří sochy městském parku v týdnu od 29. května do 2. června vytvoří,“ říká Jan Hlávka. 

„Při výběru soch jsme se řídili jak možnostmi materiálu, kterým je dubový masiv, tak jsme se snažili vybrat ty návrhy, které mají nejen výtvarnou kvalitu, ale reprezentují také většinu ostatních návrhů. Do užšího výběru postoupilo přes 60 návrhů, které si všechny zaslouží čestné uznání. A bylo opravdu těžké, vybrat pouze tři. Nakonec jsme vybrali žirafu od Jany Kopecké, sedícího černožlutého králíka od Kateřiny Sojkové, rybu s kloboukem od Agáty Prýlové a divnoauto od Kryštofa Malého,“ prozrazuje akademická sochařka Martina Klouzová Niubó s tím, že kdo je pozorný, jistě si všiml, že sochy pro park budou tři, ale jména jsou čtyři. „Žirafa a sedící černožlutý králík budou samostatné sochy, třetí sochu jsme pak vytvořili spojením dvou samostatných návrhů – divnoauta a ryby s kloboukem. Tak, aby socha zastupovala jak příznivce dopravních prostředků, tak i zvířat,“ vysvětluje sochařka.

Sochy budou vytvořené z dubového masivu a barevné.

Na týdenní sochařské sympozium je od pondělí 29. května do pátku 2. června do městského parku zvána i široká veřejnost. K vidění budou kromě rozpracovaných soch i modely vybraných návrhů. Přijďte se podívat kdykoli budete mít čas. V úterý 30. května bude od 15:00 hodin součástí sympozia i workshop pro dětské autory návrhů, jež postoupily do užšího výběru, s Martinou Klouzovou Niubó. Na workshopu se děti dozvědí, jak byly vybrány práce k realizaci, a čím jejich návrhy zaujaly. Také se podívají, jak sochy vznikají a budou si moci vyzkoušet tvorbu malé instalace.

„Slavnostní odhalení soch proběhne v městském parku v sobotu 3. června od 16:00 hodin za účasti umělců, organizátorů a starosty města Ing. Dana Ramzera. Autorům vybraných návrhů budou předána čestná uznání a drobné ceny. Pro děti i dospělé je připraveno občerstvení. Akci zakončí pohádka Honza Pták od divadla Damúza. Budeme moc rádi, když na odhalení soch přijde co největší počet lidí i z řad veřejnosti. Vždyť jde o velmi milou událost, která zkrášlí jednu z částí našeho města,“ dodává za organizátory Jan Hlávka.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest