Pohodlný nákup jízdenek a nové možnosti odbavení. To jsou zásadní změny, které připravuje Liberecký kraj pro cestující. Ti si tak budou moci zakoupit jízdenku či kupón v mobilu, pořídit časové a síťové kupóny v e-shopu anebo uhradit jednotlivou jízdenku bankovní kartou levněji než v hotovosti. Přehled změn představuje Koordinátor veřejné dopravy, společnost KORID LK.

„Naší vizí bylo investovat do rozvoje a modernizace odbavovacího systému IDOL tak, aby cestující mohli využívat moderní prostředky odpovídající 21. století. Již před zhruba 4 lety jsme uzavřeli memorandum o spolupráci se Středočeským krajem a Prahou a využíváme tzv. multikanálový odbavovací systém, který funguje v rámci Pražské integrované dopravy, uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. „Jsem rád, že tento velký projekt míří do finále a cestující budou moci jezdit po regionu zase o něco pohodlněji.“

Změna odbavovacího systému neznamená úpravu Tarifu IDOL. Co konkrétního se tedy mění? „Dochází ke změně technologie odbavení v prostředcích veřejné dopravy. Díky ní můžeme zavést pro cestující žádaný předprodej časových a síťových jízdenek v e-shopu,“ doplnil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy. „Současně bude postupně spuštěn prodej časových a síťových jízdenek v mobilní aplikaci Idolka.“

Nový systém začne fungovat od 1. září 2023. Časové a síťové kupóny v mobilní aplikaci Idolka bude možné pořídit již od 1. července letošního roku. „Období letních prázdnin chceme využít pro ověření funkčnosti mobilní aplikace, ale také e-shopu,“ řekl Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK. V e-shopu se budou moci cestující již v červnu 2023 registrovat a zažádat o kartu Opuscard+, pokud se nerozhodnou využít ke svému kupónu jiný identifikátor. Čipová karta již nebude nutností k tomu, aby lidé mohli cestovat levněji či si museli pořizovat časový kupón. Pokud se však cestující rozhodne i nadále využívat Opuscard, bude ji muset vyměnit za nový typ Opuscard+. „Pro tento případ doporučujeme využít e-shop, kde cestující kartu pořídí se slevou, a navíc ji necháme zaslat poštou domů,“ doplnil Pospíšil. KORID LK tak chce předejít velkému náporu na kontaktní místa IDOL v kraji.

Popis změn

Jednotlivé jízdenky

Všechny jednotlivé jízdenky IDOL budou přestupní. Bez ohledu na způsob platby si tak cestující bude moci zakoupit jízdenku kamkoliv v rámci územní platnosti integrovaného dopravního systému IDOL. Přestupní jízdenky budou opatřeny QR kódem, který při přestupu cestující načte u odbavovacího zařízení.

Liberecký kraj podporuje bezhotovostní platbu, a tak i nadále zachová slevu ve výši 20 %. Kromě elektronické peněženky na Opuscard a možnosti zakoupit jednotlivou jízdenku v aplikaci Idolka bude možné se stejnou slevou zaplatit též bankovní kartou.

POZOR: V e-shopu není možné zakoupit jednotlivou jízdenku, ale pouze časové a síťové. Nebude ani možné v e-shopu dobít elektronickou peněženku.

Časové a síťové kupóny

Zatímco v současnosti jsou všechny kupóny nahrávány pouze na Opuscard, nově bude možné je svázat s tzv. identifikátorem, kterými budou:

  • mobilní telefon, resp. aplikace Idolka;
  • bankovní karta;
  • nový typ čipové karty – Opuscard+;
  • partnerské karty: In-karta (dopravce České dráhy) a Lítačka (systému PID).

Naopak již nebude možné od 1. září nahrát kupón na starý typ karty Opuscard.

Časový nebo síťový kupón si pak cestující mohou pořídit pohodlně v e-shopu nebo přímo v mobilní aplikaci Idolka. Předprodej bude i nadále možný na kontaktních místech OPUSCARD/IDOL.

Cestující, který má nárok na přiznání státem nařízené slevy, si jej musí nechat potvrdit (ověřit) na Kontaktním místě OPUSCARD/IDOL.

Výměna Opuscard

Je třeba zopakovat, že Opuscard již cestující nebudou nutně potřebovat. Bude možné využít jiný identifikátor či prostředek platby.

I nadále však tento systém bude zachován, a to zejména pro ty cestující, kteří nebudou moci či nebudou chtít využívat svou platební kartu či mobilní telefon.

Kartu Opuscard však bude potřeba vyměnit za novou. Za tímto účelem doporučuje KORID LK využít e-shop. Tam pořídí cestující kartu se slevou a bude mu zaslána poštou domů.

Všechny potřebné informace cestující naleznou na webu www.iidol.cz/idolplus, na Facebooku IDOL, ale také v prostředcích veřejné dopravy. S dotazy se cestující mohou obracet též na Helpdesk KORID LK info@korid.cz a na zákaznickou linku 488 588 788.

Zdroj: Liberecký kraj

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307
770134419

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest