Odhadem na dvě stovky návštěvníků dorazily poslední červencovou sobotu na kunratické fotbalové hřiště oslavit 30. výročí osamostatnění obce. Kunratice byly totiž v roce 1980, stejně jako sousední obce, sloučeny s městem Frýdlant. Krátce po revoluci samosprávy zatoužily po samostatnosti, což jim umožnila změna legislativy. Mezi prvními se v roce 1990 “trhly” Heřmanice, které od dva roky později následoval Dětřichov.

Kunratická cesta za samosprávou se poněkud protáhla, neboť se část občanů v petici vyjádřila proti osamostatnění, což mělo za následek vyhlášení referenda, v němž se však již většina obyvatel pro samostatnost obce vyslovila. Stalo se tak v srpnu roku 1992.  Říjnovým rozhodnutím ministerstva vnitra pak byl celý proces rozdělení města Frýdlantu a obce Kunratice dokončen, přičemž k samotnému vytvoření dvou samostatných samospráv došlo k 1. 1. 1993.

Oslavu obecních “třicátin” si nenechali ujít nejen současní obyvatelé Kunratic, ale i rodáci, kteří se sjeli z různých koutů republiky. Sobotní odpoledne všem návštěvníkům spestřil koncert libereckého Dixielandu OLD STARS, hudebního tělesa NISA band a dechové kapely Valdštejnky. Hudební štafetu pak převzal diskžokej Mazánek, který přítomné doprovodil z poza mixážního pultu do brzkých ranních hodin. Fotografická výstava “Kunratice v proměnách času” připomněla na více jak čtyřech stovkách obrázcích nejen historickou tvář obce, ale i její obyvatele, na které s nostalgií mnozí přítomní zavzpomínali. Doprovodný program myslel i na nejmenší, pro které byly na hřišti k dispozici skákací hrady, keramická dílnička, kreativní zaplétání vlasů i projížďky na koních. O žaludky dorazivších hostů se vzorně postarali místní hasiči, jimž pomohly kunratické ženy, které pro návštěvníky přichystaly sladké dobroty.

V rámci zahájení oslav převzali zmínění hasiči, včetně místních fotbalistů i myslivců poděkování za jejich spolkovou činnost pro obec. Na pódium následně vystoupali i pozvaní představitelé ze sousedních Heřmanic, Dětřichova, Višňové a města Frýdlantu, kteří obci a jejím obyvatelům k významnému jubileu poblahopřáli. I zástupcům sousedních samospráv předal starosta obce malé poděkování za 30 letou spolupráci.

Celá oslava se i přes ne zcela přející počasí mimořádně vydařila a kunratičtí si připomínku významného jubilea užili. Touto cestou děkujeme všem návštěvníkům, zejména pak lidem, kteří oslavy pomohli zorganizovat.

Milan Götz

Pro Obecní úřad Kunratice nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.bima.cz

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest