V průběhu léta můžeme navštívit naše památky, kde se mísí historie a kultura. Jednou ze zajímavých událostí je již tradiční Hradozámecká noc, která se každoročně koná na mnoha vybraných místech. Tato noc nabízí jedinečnou příležitost prožít něco neobvyklého, něco, co daleko přesahuje každodenní zážitky.

Další ročník této ojedinělé akce  se koná v sobotu 26. srpna 2023 i na hradech a zámcích po celé republice. Každý, kdo má rád historii, kulturu či jednoduše hledá něco jiného a vzrušujícího, je srdečně zván. Festival se každý rok koná na různých památkách, což poskytuje skvělou příležitost objevit nová místa, jejich historii a zajímavosti.

Hradozámeckou noc pořádá v Libereckém kraji těchto pět objektů:

  • Hrad a zámek Frýdlant nabízí hrané noční prohlídky volně inspirované posledními majiteli panství, kterým se narodilo sedm dcer. Ve večerním čase na zámek přijíždí porodní bába, aby pomohla na svět poslednímu dítěti paní hraběnky Marie. Co všechno se ten večer (ne)událo na Frýdlantu, můžete na vlastní oči vidět a zažít v deseti hraných prohlídkách.
  • Grabštejn pořádá noční hrané prohlídky letos ve znamení projektu Po stopách šlechtických rodů – Harrachové – vznešenost zavazuje.
  • Hrad Trosky noc se letos opět ponese v romantickém duchu u táboráku a country muzikou, nebude chybět ani komentovaná prohlídka nebo vyprávění pověstí.
  • Hrubý Rohozec vás zavedeme vás zpátky do doby 40. let 20. století, kdy na zámku žil předposlední majitel a vášnivý historik, Mikuláš DesFours-Walderode.
  • Hrad Valdštejn zaujme nocí plnou překvapení se scénickými kostýmovými prohlídkami a doprovodnou hudbou

Hradozámecká noc je skutečně jedinečnou událostí, která nabízí nejen zábavu a vzrušení, ale také možnost prohloubit své poznání o naší bohaté historii a odkazu. Je to i skvělý způsob, jak strávit sobotní večer a oživit své vnitřní romantické duše při pohledu na západ slunce z hradních zdí.

Takže neváhejte a prožijte nezapomenutelný večer plný historie, kouzla a tajemství.

Denisa Nedvídková

Foto: Petr Bíma

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest