Poslední srpnovou sobotu proběhl v Kunraticích 5. ročník soutěže v ručním kosení trávy – Kunratická kosa 2023. Letošního klání se zúčastnilo 11 soutěžících.

Obecní louka mezi bytovkami a fotbalovým hřištěm se po roce opět stala dějištěm tradiční vesnické soutěže, v níž 3 ženy a 8 mužů zkřížilo kosy s narostlou otavou. Přestože předpověď počasí nevěstila nic dobrého, nebesa se smilovala a hrůzostrašný scénář se nakonec nenaplnil. Malá přeprška naopak navlhčila trávu, čímž sekáčům usnadnila práci. Počáteční deštík naštěstí neodradil ani diváky a tak se postupně zaplnily i připravené stany, v nichž se nakonec sešlo na šest desítek návštěvníků.

Po úvodním rozlosování startovního pořadí se již jednotlivci postavili ke svým pokusům a své role se chopili i rozhodčí. Jeden pokus střídal druhý a vzhledem k nejnižšímu počtu ženců za dobu existence soutěže, probíhalo vše jako na drátkách a za slabou hodinku bylo dosekáno. Rozhodčí rozdávali známky od jedné do desítky v pěti hodnotících kritériích, od oblečení a vybavení sekáče, jeho techniku sečení, broušení kosy přes kvalitu strniště a řádku až po šíři pokosu. Ten vůbec nejširší záběr předvedl Saša Hejduk, který kosil trávu v šířce 334 cm. Mezi ženami v této měřitelné veličině dominovala Martina Petrášková se svými 230 centimetry.

Po dokončení pokusu posledního sekáče se do sčítání rozhodčími přidělených bodů pustily zapisovatelky, čímž postupně vznikala výsledková listina určující celkové stupně

vítězů. Ženy se za sebou seřadily takto: 1. Martina Petrášková, 2. Anežka Stecová a 3. Dana Harantová. Muži si vykosili následující umístění: 1. Saša Hejduk, 2. Zdeněk Průša a 3. Josef Harant. S ohledem na účast přespolních jsme se po minulém ročníku rozhodli i pro samostatné hodnocení místních účastníků soutěže. V rámci kunratického přeboru tedy vypadaly výsledky následovně: 1. Josef Harant, 2. Milan Götz a 3. Radek Modráček. Kunratickou sekáčkou roku se pak stala Anežka Stecová, která neměla mezi místními ženami jinou soupeřku.

Závěrečné poděkování patří všem soutěžícím za účast, divákům za návštěvu a báječnou atmosféru. V neposlední řadě děkujeme sponzorům – Řeznictví Klouček, Nápoje Šípek a Pivovaru Svijany za věcné ceny pro soutěžící. Tradiční pamětní tužky do soutěže opět věnoval pan Matěj Horák. Pro 5. ročník zhotovil bidlo k odkládání soutěžních nástrojů Josef Harant, za což touto cestou také děkujeme.

Přestože byl letošní půl kulatý ročník, co se účasti kosců týče, nejhubenější, nebyli diváci ochuzeni o zajímavou podívanou a přišli si na své. Letos se řada dřívějších soutěžících omluvila ze zdravotních důvodů, takže věříme, že se do příštího roku dají dohromady a že se na louce za “trojkou” opět sejdeme v širším startovním poli. A jaké to bylo v roce 2023 si můžete prohlédnout v rozsáhlé fotogalerii na níže uvedeném odkazu. Atmosféru soutěžního sobotního odpoledne svým fotoaparátem pro obec zachytil Petr Bíma. 

Text: obec Kunratice

Pro Obecní úřad Kunratice nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.petr-bima.cz

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest