Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant již šestým rokem pěstuje a sklízí vlastní chmel na své naučné zemědělské stezce. Slavnostního chmelobraní, které se konalo 4. září 2023, se zúčastnili zástupci školy, Libereckého kraje a pivovaru Albrecht, stejně jako starosta města Frýdlant, Ing. Dan Ramzer, a místostarosta Jiří Stodůlka. Z odrůdy poloraný žatecký červeňák bude v pivovaru Albrecht uvařeno tradiční frýdlantské pivo: dvanáctistupňový Hospodář, jedenáctistupňový Čeledín a minimálně čtrnáctistupňový Kočí.

“Pěstování chmele na naší naučné zemědělské stezce byl původně náš sen při jejím zakládání před sedmi lety,” přiznal ředitel SŠHL Frýdlant, Ing. Miroslav Kudrna. “Nyní se tento sen stal realitou a chmelobraní s následným vařením školního piva se stalo krásnou tradicí.”

Hned po sklizni začne pivovar Albrecht vařit frýdlantský Hospodář 12° a Čeledín 11°. Třetí pivo, Kočí, bude připraveno později. Zatímco Čeledín a Hospodář budou k dispozici v polovině října, Kočí bude na prodej od poloviny listopadu. Všechny tři školní piva budou k dispozici v lahvích a načepovaná v pivovaru Albrecht, stejně tak jako v nově rekonstruované prodejně školy v centru Frýdlantu.

Letos se chmelobraní konalo v první školní den. “Spojení chmelobraní s novým školním rokem se ukázalo jako skvělá volba,” říká ředitel Kudrna. “Úrodu chmele nám pomohli sklidit nejen naši noví prvňáci a jejich rodiče, ale také studenti vyšších ročníků oborů Agropodnikání a Zemědělec-farmář.”

Chmelové šištice byly během hodiny otrhány a doručeny do pivovaru, kde přidají pivům Hospodář, Čeledín a Kočí jejich charakteristickou hořkost, chuť a aroma. Unikátní chuť těchto piv je dána také tím, že se vaří z čerstvého chmele.

Starosta Frýdlant, vystudovaný agronom a nadšený podporovatel chmelobraní, Ing. Dan Ramzer, se již těší na ochutnávku těchto piv: “Už teď se nemohu dočkat, až je společně ochutnáme.”

Zdroj textu: Město Frýdlant a Martina Petrášková
Pro Střední škola hospodářskou a lesnickou Frýdlant nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.bima.cz

 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest