Pohádkové království, idylka lázeňského života i dramatický příběh plný lidského utrpení, zrady, lásky, vášně i přátelství. Takový je pěší výlet po Jizerských horách, který vede po místech, kde se rodily záběry do českých filmů.

„S našimi tipy navštívíte Frýdlantsko. Je to hřebenem Jizerských hor tak trochu odříznutý kraj, ale rozhodně tím netrpí jeho přitažlivost pro návštěvníky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V pohádce RumplCimprCampr se pohádkové království Velký Titěrákov nachází na zámku Frýdlant a vládne mu král Valentýn s královnou. Frýdlantský zámek je i sídlem krále Bedřicha a jeho královny Viktorie v pohádce Peklo s princeznou.

Lázeňské městečko Džbery v komedii Hostinec u kamenného stolu, která vypráví o úsměvných příhodách hostů lázeňského městečka, jsou ve skutečnosti Lázně Libverda.  Ve snímku z roku 1948 excelují Saša Rašilov, Svatopluk Beneš a Rudolf Hrušínský.

Dramatický příběh z období 2. světové války Krev zmizelého se natáčel hned na několika místech v kraji. Ačkoliv v příběhu okolí vystupuje jako moravské hory, filmaři si pro exteriér vybrali Jizerské hory; jedna ze scén se odehrává i v bazilice Navštívení Panny Marie v Hejnicích. Záběry vznikaly též na nádraží v Liberci, Mariánskohorských boudách, jezdecké cestě na Jizerce, Hodkovicích nad Mohelkou či v Návarově. Jako sanatorium posloužil bývalý Wolkerův ústav v Liberci.

 

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec pro styk s veřejností
Facebook: Libereckykraj
Twitter: Libereckykraj
Instagram: Libereckykraj

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest