Budování kamerových systémů, které mají za cíl omezit kriminalitu v regionu, úspěšně pokračuje. Napřesrok se dočkají nových kamer obyvatelé v katastru obcí Bulovka, Předlánce, Dětřichov, Hejnice, Stružnice, Vrkoslavice a Lomnice nad Popelkou. Liberecký kraj se tím ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Libereckého kraje snaží především řešit bezpečnostní situaci na Frýdlantsku, která není dlouhodobě příznivá. Nezapomíná však ani na další místa v regionu.

„Dlouhodobě se věnujeme zejména bezpečnostní situaci na Frýdlantsku. Toto téma jsme probírali například v březnu letošního roku se zástupci dotčených obcí a s ředitelem Krajského policejního ředitelství Libereckého kraje Liborem Špráchalem. Shodli jsme se na tom, že účinněji bychom bojovali proti kriminalitě i zlepšením kamerového systému v oblasti. Proto jsme také na to ze svého krizového fondu vyčlenili 2.069.100 korun, které pomohou policistům rozšířit kamerový systém mimo jiné právě zejména v Mikroregionu Frýdlantsko,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Pravidelně také přispíváme na provoz kamer a budeme tak činit i nadále.“  

Liberecký kraj spolupracuje stran kamerových systémů s Krajským ředitelstvím policie Libereckého kraje již od roku 2017. „Tehdy byl náš kraj významně kriminálně zatížen, přesto nebyl na klíčových místech, až na malé výjimky, pokryt žádným využitelným kamerovým systémem. To se proto snažíme změnit,“ dodal Půta.

V roce 2018 vznikla studie, která odhadla náklady celého projektu na 8 milionů korun a navrhla rozmístění kamerových bodů včetně jejich doplnění do kamerových systémů jednotlivých obcí.

V roce 2021 tak krajské ředitelství policie spustilo nový moderní kamerový systém. Dvacet kamerových bodů pokrylo hraniční přechody i některá zájmová místa po celém Libereckém kraji. „Nastavený systém přispívá k zajištění bezpečnosti obyvatel. Zároveň slouží i monitorování některých vozidel, a odhaluje tak další příhraniční trestnou činnost,“ vysvětlil Martin Půta.

V rámci dalšího rozvoje kamerového systému se v  roce 2022 podařilo zapojit do Centrální automatické kontroly vozidel další zařízení, průjezdné radary, které mají nainstalovanou kameru s funkcí čtení registrační značky a jsou umístěny na území měst a obcí Libereckého kraje. Služba kriminální policie a vyšetřování vytipovala další zájmové kamery v jednotlivých městech a obcích. Systém se tudíž stále zdokonaluje, a i díky tomu přináší policii očekávané výsledky v odhalování trestné činnosti.

Na základě již podepsaného memoranda přispívá od roku 2022 Liberecký kraj, dle svých finančních možností, formou finančního daru na provoz kamerových systémů a servisní práce. V roce 2022 a 2023 přispěl kraj částkou 200.000 korun. Tento závazek končí rokem 2026.

Kraj nyní podepsal dodatek memoranda a zavázal se k další pětileté spolupráci na spolufinancování provozu a servisních prací, a to zejména po zahájení provozu 7 nových kamerových bodů v oblasti mikroregionu Frýdlantsko. Jejich provoz by měl začít v roce 2025 a kraj se bude podílet 314.000 korunami ročně.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307
770134419

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest