Osmý ročník frýdlantské Okurkiády, tedy soutěže o nejlepší doma naložené okurky, vyhrála Kateřina Sojáková. V pátek 22. září 2023 o tom rozhodla během hodnocení porota složená ze starosty Frýdlantu Dana Ramzera, místostarosty Jiřího Stodůlky, tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veroniky Bubeníčkové a matrikářky Městského úřadu Frýdlant Ivany Sitzberger. V tajném hodnocení pak druhý nejvyšší počet bodů získaly okurky zaslané Karlem Čapkem a třetí nejvyšší počet bodů obdržely okurky Danešky Rytinové.

Hodnocení a vyhlášení Okurkiády 2023 probíhalo jako již tradičně v klubovně Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Frýdlant v kolonii za Nemocnicí. Porota hodnotila vůni okurek, jejich vzhled, chuť i to, jak jsou okurky křupavé. Letos se do Okurkiády přihlásilo 13 soutěžících. Porota netušila, čí vzorek se schovává pod jednotlivými čísly. Jména těch, kdo okurky naložili, byla k číslům přiřazena až po uzavření bodování, po rozlepení zapečetěné obálky.

“Letos jsme měli mezi vzorky i jednu netradiční chuť. Původně jsem si myslela, že byly ochucené badyánem, ale po vyhodnocení vzorků a rozlepení obálky se ukázalo, že šlo o skořici. To je pro mě u zavařených okurek úplná novinka. A vůbec nebyly špatné,” říká matrikářka Městského úřadu Frýdlant Ivana Sitzberger.

Vedle chuti porota posuzovala například i vzhled okurek ve sklenici. “Ten je rok od roku těžší hodnotit. Okurky jsou ve sklenicích krásně narovnané, přizdobené, jejich design je prostě dokonalý a ladí oku. A to u všech soutěžních vzorků, takže bodové ohodnocení se v této kategorii například u mně téměř neliší,“ prozrazuje tajemnice Veronika Bubeníčková. 

A těžké rozhodování měla porota i v oblasti chuti okurek. “Kromě jednoho vzorku, který byl zřejmě špatně zavařen a byl podle nás zkažený, byly chutě velmi vyrovnané. V bodování pak záleží nejvíce na osobních preferencích každého hodnotícího. I přesto se u mě pohybuje škála hodnocení na velmi podobných číslech,” doplňuje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. 

Trochu jinak soutěž pojal čtvrtý porotce, starosta Frýdlantu Dan Ramzer. “Ukázalo se, že jsem takový Zdeněk Chlopčík Okurkiády, že jsem byl velká kat. U mě byly rozdíly mezi bodováním jednotlivých vzorků velké. Každý z porotců zkrátka k soutěži přistupuje po svém. Nicméně výslední vítězové jsou vybráni ze součtu bodů všech čtyř porotců a spravedlivě.”

Soutěž o nejlepší doma naložené okurky Okurkiáda se letos se ve Frýdlantě konala poosmé, teprve posedmé však jako soutěž pro širokou veřejnost. Vítězka prvního místa Kateřina Sojáková získala vedle diplomu i poukázku na večeři v hodnotě 1 000 korun, druhý v pořadí Karel Čapek vyhrál poukázku na večeři v hodnotě 500 korun a třetí v pořadí Daneška Rytinová poukázku do drogerie v hodnotě 300 korun.

“Chci poděkovat všem, kteří se Okurkiády letos zúčastnili, a můj dík patří i porotě. Letošní ročník byl opět povedený. Příroda byla k pěstitelům přívětivá a tak bylo z čeho zavařovat. A 13 soutěžních vzorků je hezké číslo, i když byly ročníky, kdy se do soutěže hlásilo i 17 zavařujících. Už se těšíme na příští ročník, třeba bude počet vzorků ještě vyšší,“ uzavírá za Základní organizaci Českého zahrádkářského svazu Frýdlant v Čechách Jitka Stárková.

Zdroj: Martina Petrášková, tisková mluvčí města Frýdlant. Více fotografií zde. 

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest