Na konci září se konala vernisáž výstavy nového benefičního kalendáře Zaostřeno na Jizerky 2024. Do libereckého Centra Babylon dorazilo přes sedmdesát hostů. Kalendář je výsledkem stejnojmenné fotografické soutěže, kterou již po třinácté organizuje Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody. Soutěže se zúčastnilo 47 autorů, kteří přihlásili celkem 153 snímků z Jizerských hor.

Odborná porota vybrala 35 fotografií pro širší výstavní kolekci, kterou hosté mohli na vernisáži obdivovat. Z těchto fotografií pak bylo do benefičního kalendáře vybráno 13 nejlepších. Mezi tyto snímky postoupily i dva od hejnického fotografa Tomáše Exnera. Prodej kalendáře podpoří výsadbu více než 50 tisíc stromků v místních lesích, což přispěje k jejich druhové a věkové diverzitě.

Kalendář je dostupný na e-shopu nadace na adrese www.nadaceivanadejmala.cz, nebo osobně v liberecké kanceláři na adrese Matoušova 453/21. V minulosti nadace napomohla například záchraně cenných rašelinišť nebo vybudování kvalitní návštěvnické infrastruktury v Jizerských horách.

Vzhledem k tomu, že loňský náklad byl do Vánoc kompletně vyprodán, rozhodla se nadace navýšit počet výtisků na 2 300, aby mohla uspokojit větší počet milovníků Jizerských hor. „Vážím si všech, kteří nákupem kalendáře podporují projekty na ochranu a obnovu přírody. A na oplátku jim za to nabízíme celoroční krásné pohledy na Jizerské hory,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody.

Jedna z fotografií byla vybrána na základě internetového hlasování, ve kterém bylo odevzdáno téměř 20 tisíc hlasů. Autoři, jejichž snímky se dostaly do kalendáře, byli odměněni věcnými cenami od Canonu, poukazy do Centra Babylon a krásnými knihami od nadace. Největší ocenění však představuje zařazení fotografie do kalendáře.

První ročník fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky vyhlásila Nadace Ivana Dejmala v roce 2011. Od té doby bylo doručeno více než 2 500 snímků z Jizerských hor a celkem bylo vydáno 19 900 kalendářů. Mnoho lidí kalendář kupuje nejen pro vlastní potěšení, ale také jako krásný vánoční dárek. „Věřím, že tradice, kterou jsme zde vybudovali, bude pokračovat ještě řadu let. Lidem přinášíme celoroční podívanou na Jizerskohorské zajímavosti a oni prostřednictvím nákupu kalendářů zdejší krásnou přírodu podporují. Těším se, jak dopadne letošní ročník,“ uzavírá Petrovský.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody
tel.: 605 701 503 e-mail: petrovsky@nadaceivanadejmala.cz

Vernisáž nafotil Jakub Trsek.
Autorem úvodní fotografie k článku a zároveň výherního snímku fotosoutěže je Tomáš Exner.

Denisa Nedvídková

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest