Od roku 2022 přibylo na Frýdlantsko 600 ukrajinských uprchlíků. Mnoho jich už region opustilo, ale mnoho jich u nás zůstává. Aktuální situace je trochu nepřehledná, jedná se o 200-500 osob. Projekt Na odnomu korabli pomáhá uprchlíkům z celého Frýdlantska. Náš tým tvoří koordinátoři ve Frýdlantu, Hejnicích, Raspenavě a Novém Městě pod Smrkem. Od začátku roku 2023 jsme navázali spolupráci s celkem 126 dospělými uprchlíky. Velmi často se jedná o matky s dětmi. Nejvíce migrantů pobývá v Hejnicích a v Lázních Libverda, což souvisí především s tamější dostupností ubytovacích kapacit.

Také v hejnické škole je momentálně nejvíce dětí v MŠ (9) a žáků v ZŠ (35). Na tři střední školy nastoupilo letos celkem 17 žáků z Ukrajiny. Pro školy na Frýdlantsku představuje takové množství dětí, žáků a rodičů s odlišným mateřským jazykem velkou výzvu, protože do jara 2022 se na Frýdlantsku vyskytovali cizinci jen sporadicky. Školy a školky v uplynulém školním roce prokázaly neuvěřitelnou adaptabilitu a ochotu děti do nového prostředí přijmout, i když to často bylo velmi náročné pro všechny strany (nezřídka rodiny ze dne na den zmizely bez rozloučení). Díky pomoci učitelů a učitelek již mnoho ukrajinských dětí hovoří plynule česky. Přitom mnoho ukrajinských rodičů se touží vrátit zpět do vlasti a dbají tedy na to, aby se jejich děti učily nadále i ukrajinsky, případně pokračovaly ve studiu na Ukrajině online. Tyto děti toho musí zvládnout opravdu hodně.

Náš projekt se věnuje především rodičům. Pomáháme jim v běžných životních situacích, které jsou v cizí zemi s cizím jazykem často velmi náročné: komunikace a objednání k lékaři, doprovod k sociálním organizacím, tlumočení na úřadech apod. Díky koordinátorům a tlumočení usnadňujeme práci také místním obyvatelům, kteří s migranty řeší konkrétní problémy a potřeby (úředníci, lékaři, lékárny, školy apod.).

V Klášteře v Hejnicích a ve Free-clubu ve Frýdlantě vznikly rodičovské ukrajinské komunity. Maminky se schází, společně tvoří, vaří a sdílí své malé radosti i velké starosti, nabízíme i kluby českého jazyka. Přitom mnoho uprchlíků se nachází v dlouhodobě stresové situaci s nejistými výhledy na budoucnost. Naštěstí již mnoho dospělých našlo v ČR práci a děti dochází do školy nebo školky.

Pozorujeme však dvě skupiny, pro které je adaptace na život v našem pohraničí zvláště obtížná. Jednak jsou to dospívající chlapci ve věku 15-17 let, kteří nenastoupili na žádnou střední školu. Vzhledem k věku je pro ně téměř nemožné získat nějakou práci, nemluví dobře česky. Své kamarády mají daleko, venkov pro ně není atraktivní místo k životu a těžko navazují nové kontakty. Další skupinu tvoří starší lidé z ukrajinského venkova s nízkým vzděláním. Odešli často z válkou sužovaných míst, jsou odloučeni od všeho, co jim bylo dosud blízké, ztratili své příbuzné, jsou traumatizovaní a nemají sílu začínat v cizí zemi znovu. Na Frýdlantsku bohužel není dostupná odborná psychologická pomoc v potřebném jazyce. U obou těchto skupin se v projektu snažíme o osobní a trpělivý přístup, který nesoudí. Nabízíme spolupráci, posloucháme a snažíme se vymyslet, co by zabralo nebo udělalo radost.

Na tomto místě bychom chtěli za realizační tým poděkovat všem, kteří nabídli a nabízí uprchlíkům pomocnou ruku nebo jen pochopení a úsměv. Ani to není bohužel v této době samozřejmé. Ukrajinské děti i dospělí musí i na Frýdlantsku občas čelit slovním nadávkám a komentářům. Máte-li ve svém okolí někoho z Ukrajiny, komu by prospěla společnost, dejte mu na nás kontakt.

Manažerka projektu Na odnomu korabli
Lucie Winklerová

На одному кораблі- Na odnomu korabli

Projekt je realizován od 1. 1. 2023 do 31. 12. 2024 a je spolufinancován Evropskou unií (OP Zaměstnanost+)

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Hejnicman a Hejnicfilm 2024

Zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec a město Hejnice pořádají 12. ročník HEJNICMAN 2024závod pro drsné ženy a muže 4. ročník HEJNICFILM 2024přehlídka outdoorových filmů Libereckého kraje sobota 19. října 2024, Hejnice (náměstí, kino) HEJNICMAN 2024 12. ročník...

číst více
Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest