V sobotu 18. listopadu 2023 jsme slavnostně požehnali obnovenému pomníku obětem první světové války v Dětřichově v regionu Frýdlantsko a instalaci čtrnácti skleněných stanic Křížové cesty smíření v zahradě u kostela sv. Anny. Mezi hosty, kteří se této významné události zúčastnili, byli zástupci církevních, politických a místních institucí. Děkanství Frýdlant v Čechách zastupoval děkan R.D. Mgr. Grzegorz Marian Czyżewski, který posvětil jak pomník, tak i Křížovou cestu. Dále byli přítomni senátor Michael Canov, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, náměstek hejtmana pro dopravu Ing. Jan Sviták, starostové okolních obcí Ing. Michal Scheidl z Višňového, Milan Götz z Kunratic a Martin Hovad z Pertoltic, starosta sboru dobrovolných hasičů Dětřichov pan Jaroslav Brunclík, restaurátorka Vanesa Trostová a badatel a historik Milan Votava. O hudební doprovod se postarala hudební skupina Trifikus interpretující “world music” s důrazem na evropskou hudbu vrcholného středověku.
 

Pomník

V letošním roce si připomínáme 105. výročí ukončení první světové války. V rámci této příležitosti jsme se zde sešli, abychom uctili paměť těch, kdo položili své životy během této tragické kapitoly naší historie. Obec Dětřichov se rozhodla vrátit tomuto pietnímu místu jeho důstojnost prostřednictvím renovace pomníku a obnovením desek s jmény padlých hrdinů. S hlubokým uznáním děkujeme paní Vanese Trostové za její mistrovskou restaurátorskou práci na kamenné části pomníku. Dále patří poděkování firmě INTERSIGN, s.r.o., zastoupenou panem jednatelem Jaroslavem Sýkorou, za výrobu a instalaci replik desek z patinované mosazi s detailní gravírovanou grafikou. Celý projekt byl realizován díky finanční podpoře z Ministerstva obrany a přispění obce z vlastního rozpočtu.
 

Křížová cesta

Od roku 2015 je zahrada včetně kostelní zdi v majetku obce Dětřichov. V loňském roce zastupitelstvo obce schválilo obnovu Křížové cesty, což vedlo k realizaci tohoto jedinečného projektu. Návrh na výrobu čtrnácti skleněných plastik přišel od jednatele sklářské firmy Spider Glass Heřmanice, pana Josefa Novotného. Realizace projektu byla umožněna díky finanční podpoře z Česko-německého fondu budoucnosti a štědrým příspěvkům od německých rodáků, za jejichž zprostředkování děkujeme paní Monice Filové, předsedkyni Okrašlovacího spolku Dětřichov. V tomto duchu oslavy a vzpomínky nám dovolte, abychom společně uctili ty, kdo nám zanechali své odkazy, a připomněli si hodnotu míru a smíření, které tyto nové symboly představují.
 
Martina Kohoutovástarostka obce Dětřichov
 
Pro OÚ Dětřichov nafotil Petr Bíma, www.bima.cz, www.freedlantsko.eu.
Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest