Připomíná periskop ponorky nebo výdech z metra. Po zatočení kliky se rozmluví a rozezpívá. O místě, kde stojí. O historii a současnosti, o lidech a jejich osudech. Před poutním kostelem Navštívení Panny Marie v Hejnicích nově oslovuje kolemjdoucí Poesiomat. Poetická roura v regionu Frýdlantsko nabízí 20 skladeb. Tvoří je básně, vyprávění a písně v českém i německém jazyce. Hejnický Poesiomat navazuje na Poesiomaty v sudetské krajině – společný projektu spolku Piána na ulici, Česko-německého fondu budoucnosti a Nadace PPF.

Poesiomaty umisťuje od roku 2015 do veřejného prostoru spolek Piána na ulici zakladatele Ondřeje Kobzy. “Dříve jsme Poesiomat vnímali hlavně o jukebox na básně, dnes se snažíme hlavně o zachycení ducha, kouzla a kulturního či symbolického významu místa. A to různými způsoby.,” vysvětluje Kobza. “Poesiomat tak vedle básní zpívá i písničky a vypráví příběhy nebo pohádky,” doplňuje Kobza.

Sedm Poesiomatů u sedmi kostelů v Sudetech

Hejnický Poesiomat navazuje na loňský projekt spolku Piána na ulici, Česko-německého fondu budoucnosti a Nadace PPF, díky kterému vyrostlo sedm Poesiomatů u sedmi kostelů v různých oblastech bývalých Sudet. „Jedná se o výjimečné památky v česko-německém pohraničí, které měly to štěstí, že se jich ujaly ruce srdcařů, kteří pracují na jejich obnově a vrací do nich život. Hejnice jsou dalším příkladem, jak bohaté je historické kulturní dědictví bývalých německých obyvatel českého pohraničí a jak důležitou roli v jeho záchraně hraje nadšení místních lidí a česko-německá spolupráce,” přiblížil ředitel fondu Tomáš Jelínek.

“Hejnický klášter tak od roku 2001 zásluhou P. Miloše Rabana a také s přispěním Česko-německého fondu budoucnosti plní nezastupitelnou úlohu setkávacího centra, místa dialogu a usmíření mezi Čechy a Němci. Jsme rádi, že díky novému poesiomatu bude moci toto místo paměti doslova vyprávět svůj příběh všem těm, kdo k hejnickému klášteru zavítají,“ doplnil.

“Ondřejovy aktivity dlouhodobě sledujeme a vítáme jeho přístup k oživování veřejného prostoru. Proto jsme se rozhodli podpořit také instalaci poesiomatů, které přinášejí netradičním způsobem poesii do zajímavých míst a znovu probouzejí genia loci každého z nich,” dodala členka správní rady Nadace PPF Jana Tomas Sedláčková.

Německé básně v hejnickém dialektu či vyprávění pátera Rabana

V pořadí osmý “kostelní” Poesiomat v Hejnicích nabídne podle pestrou paletu skladeb. Návštěvníci si mohou poslechnout básně v původním hejnickém dialektu místních Němců, pověsti z Jizerských hor, vzpomínky Jiřího Suchého na Hejnice nebo úsměvné vyprávění pátera Miloše Rabana, jakým způsobem se mu podařilo zachránit zdejší klášter. “Jelikož jsem se mohl na dramaturgii podílet, nemohu ji nazvat jinak, než jako skvělou. Do Poesiomatu jsem chtěl dostat vše, co Hejnice, respektive Haindorf reprezentuje,” prozradil ředitel Kláštera Hejnice Jan Heinzl.

“Jsme místem paměti 20. století, a to zejména v tom negativním, ale současně poutním místem, šlechtickým patronátem, letoviskem i průmyslovým centrem, které vygenerovalo mnoho vynikajících osobnosti, zázraků, produktů. Dobře obsahově postavený Poesiomat je pro mne jedinečným médiem pro přenesení a šíření svědectví o místě, na kterém se nachází,” dodal Heinzl.

Nápad s uskutečněním Poesiomat v Hejnicích ocenil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Tuto aktivitu velice vítám. Když se navíc skloubí umění s krásami Jizerských hor a okolím Hejnic, je to doslova balzám na duši. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na této netradiční a neotřelé formě sdílení poezie podíleli,“ uzavřel hejtman.

Více informací na: https://poesiomat.cz/v-krajine

Pro Klášter Hejnice nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.bima.cz

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest