Rozsvícení obecních vánočních stromečků si v pátek 1. prosince nenechalo ujít několik desítek místních obyvatel i přespolních sousedů z regionu Frýdlantsko. Po dlouhých jedenácti letech měla tato adventní slavnost vskutku vánoční kouzlo, neboť se konala pod bílou pokrývkou čerstvě napadaného sněhu.

K probuzení letitého smrku a jeho mladší sestřičky jedličky pomohly děti z místní mateřské školy svou básničkou. Oba stromy po zacinkání zvonečku rozzářili potemnělý park a staly se společně s návštěvníky svědky kulturního vystoupení dětí z místní mateřinky a následně i našich školáčků. Roztomilé pojetí tradičních i méně známých vánočních písní a básniček vykouzlilo úsměv na mnoha tvářích přítomných a malí interpreti byli po zásluze odměněni hlasitým potleskem.

Malým letošním překvapením je bohatá vánoční výzdoba staršího a většího stromečku, o kterou se postaraly členky spolku KUPA. Na smrku je více než 180 ozdob v podobě perníčků a bonbónů. Perníčky na sobě nesou vánoční vzory a obsahují i znaky a loga místních spolků. Při pozorném pohledu ve dne se návštěvníci mohou kochat detaily, jako je znak obce, ale také specifické symboly, které reprezentují různé místní organizace – od hasičů, fotbalistů, myslivců, včelařů a rybářů, až po Kelišky. A samozřejmě nesmíme opomenout spolek KUPA, jehož členky se zasloužily o to, že náš stromek vypadá tak nezapomenutelně.

Naopak milou tradicí, která se s kunratickým zahájením adventu neodmyslitelně pojí, je štědré občerstvení věnované místními ženami. Ani letos tak nechyběly slané a sladké dobroty, jež pohladily chuťové pohárky každého, kdo ochutnal. Vynikající laskominy dokonale podtrhly báječnou předvánoční náladu, kterou pro nás svým fotoaparátem zachytil Petr Bíma.

Rádi bychom vyjádřili upřímné poděkování všem, kteří jste se zúčastnili naší tradiční vesnické slavnosti. Vaše přítomnost přispěla k jedinečné atmosféře této události. A vám, kteří jste se tentokrát nemohli připojit, chceme nabídnout fotogalerii, abychom se s vámi mohli podělit o kousek té radosti, kterou jsme společně sdíleli.

Závěrem vám všem přejeme pokojný adventní čas a svátky plné radosti, pohody a nezapomenutelných zážitků. Ať Vánoce přinesou klid do vašich domovů a srdcí, teplé chvíle strávené s blízkými a mnoho důvodů k úsměvu. Veselé Vánoce!

Milan Götz
starosta obce Kunratice

Pro Obecní úřad Kunratice nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.bima.cz

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest