100 frydlantsko head horska sluzba david savicky 2024 freedlantsko 2024 liberecky kraj

Historie působení Horské služby v Lázních Libverda je bohatá, přičemž zdejší záchranáři mají své zázemí již od roku 2011. Po tři letní sezóny byla jejich služebna umístěna v prostorách, které jim bezplatně poskytla obec Lázně Libverda v areálu Vzlet. Tyto prostory však nebyly zcela ideální, neboť záchranná technika musela být umístěna v jiném obecním objektu ve vzdálenosti 500 metrů. V roce 2014 byla otevřena nová služebna na Bikecentru Libverda, což je vstupní místo na místní cykloturistickou trasu singletrek. Po deseti letech od zahájení provozu první základny, byla zprovozněna nová služebna naúpatí hory Kočičí kameny v Jizerských horách, nedaleko turistické chaty Hubertka.

Dnešního zahájení v příjemné a přátelské atmosféře se mimojiné zúčastnili i pamětníci – zakladatelé Horské služby na severní straně Jizerských hor.

Nová základna horských záchranářů v Jizerských horách nabízí ošetřovnu a společenskou místnost. Tato služebna je pro Horskou službu klíčová, neboť její členové zde dohlížejí na celý Frýdlantský výběžek a přináší několik výhod, včetně samostatné ošetřovny, kde je možné pacienta ošetřit a stabilizovat do příjezdu záchranné služby. Dle náčelníka Davida Savického, je zdejší průjezd navržen tak, aby umožnil přístup sanitě až ke dveřím ošetřovny, což usnadňuje záchranné operace.

Dalším velkým benefitem je také strategická poloha služebny. Lázně Libverda se nacházejí v centru Jizerských hor na začátku Frýdlantského výběžku, odkud je snadný přístup k nejvyšší hoře Smrk, k singltreku či k oblíbeným Štolpichům.

Celkem provozuje Horská služba v Jizerských horách osm služeben. Nejbližší z nich je osada Jizerka, a další stanice se nachází ve vzdálenosti až 15 kilometrů, v Bedřichově.

Zdroj: Český Rozhlas Liberec, Obec Lázně Libverda a Horská služba ČR
Pro Horskou službu České republiky nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.bima.cz

 

Ve Višňové ukázali podstávkové domy / Fotoreportáž

Ve Višňové ukázali podstávkové domy / Fotoreportáž

V neděli 26.května se Obec Višňová společně s některými majiteli podstávkových, či hrázděných domů poprvé připojila k projektu „Den otevřených podstávkových domů“, který každoročně pořádá a zajišťuje Nadace Umgebindehaus sídlící v Německu. Vše začalo ve Vísce, kde si...

číst více

Pin It on Pinterest