20143611805061

Tento týden se sešli profesionální hasiči ze stanice Raspenava a jejich raspenavští dobrovolní kolegové na součinnostním výcviku, který byl určen pro jednotky předurčené pro zásahy u dopravních nehod.

Výcvik se konal na autovrakovišti v obci Pertoltice a byl zaměřen na vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. „Hlavním cílem výcviku bylo zkoordinovat záchranné práce při vyprošťování více osob při dopravních nehodách osobních aut. Patnáct hasičů více jak dvě hodiny procvičovalo společné postupy tak, aby co nejrychleji vyprostili figuranty z vraků vozidel,” popsal velitel stanice Raspenava npor. Josef Hanzl, DiS. s tím, že si hasiči při vyprošťování museli počínat opatrně a přihlížet k simulovanému zranění figuranta.

Výcvik s hydraulickým vyprošťovacím zařízením byl fyzicky velmi náročný, neboť váha rozpínáku či nůžek se pohybuje u sad nářadí hasičů v Libereckém kraji mezi 17 až 20 kg (záleží na typu a výrobci). Nářadí nestačí samozřejmě jen zvednout, ale hasiči s ním pracují v různých polohách. Poděkovaní patří majiteli autovrakoviště za umožnění výcviku a za zapůjčení vraků vozidel.

Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest