iQpark_2V Liberci se chystá 29. března otevření stavby velkého zábavního vědeckého centra iQlandia. Nové centrum zábavného poznání vyrostlo v Liberci proti Centru Babylon na místě zchátralého areálu bývalé Desty. Autoři projektu se inspirovali v obdobných zařízeních v západní Evropě i zámoří, srovnávat se chtějí například s obdobným vědeckým centrem La Villette v Paříži.

Supermoderní science centrum iQlandia s 3D planetáriem, jedinečně pojatými expozicemi a stovkami interaktivních exponátů otevírá poslední březnový víkend na severu Čech, v Liberci. Potkáte tu mluvícího humanoidního robota Thespiana, jediného v ČR, absolvujete pravý kosmonautický výcvik nebo se vydáte do nitra planety. V iQLANDII zkrátka najdete odpovědi na všechny otázky, které jste si kdy položili.

V deseti interaktivních expozicích si můžete na vlastní kůži vyzkoušet na čtyři stovky exponátů. Návštěvníci absolvují kosmonautický výcvik, prožijí ohnivou bouři i tanec blesků nebo zjistí, jak fungují věci, které každý den používají.V každé místnosti bude k dispozici lektor, který jednotlivé exponáty na požádání osobně představí.

Velkým lákadlem bude humanoidní robot, jediný v Česku. „Dobrý den, jmenuji se Thespian,“ uvítá návštěvníky iQLANDIE 175 centimetrů vysoká ikona centra. Kromě toho, že Thespian umí mluvit, dokáže i gestikulovat a používat mimiku.

iQLANDIA láká také na nejmodernější české 3D planetárium, vybudované v kupoli na samém vrcholu centra. Stačí se uvelebit v jedné z padesáti pohodlných sedaček, nasadit si 3D brýle a vydat se na fascinující let vesmírem. „Díky technologii trojdimenzionálního promítání na kulovou plochu se řadí mezi světovou špičku,“ dodává Coufal.

Centrum nabízí pro návštěvníky i další služby – komu vyhládne, může zajít do restaurace, k dispozici je i iQShop, který nabídne upomínkové předměty i vybavení na domácí experimentování. Hned před vchodem je prostorné parkoviště pro auta a autobusy. Objekt je bezbariérový.

iQLANDIA vyrostla během patnácti měsíců nedaleko centra Liberce a vyšla na 380 milionů korun. Slavnostní otevření je nachystáno na 28. března, ten den se totiž narodil velký český myslitel Jan Amos Komenský. Pro veřejnost se centrum otevře 29. března. Můžete navštívit také interaktivní centrum iQpark, které je součástí Centra Babylon v Liberci a zahrnuje několik stovek interaktivních exponátů.

Zdroj: Kudy z nudy

Pin It on Pinterest