Ve Frýdlantu v Čechách se letos koná od 13. do 20. srpna 33. ročník Letní jazzové dílny Karla Velebného. Když se v roce 1983 výbor České jazzové společnosti rozhodl uspořádat letní interpretační kurzy, byli tímto úkolem pověřeni Karel Velebný a Aleš Benda, kteří tento projekt spolu vymysleli a dotáhli k realizaci. Zásluhu na tom, že interpretační seminář ve Frýdlantu zakotvil a zdomácněl, má místní flétnista a zpěvák Radek Jech.

13731759_484738348382674_3407652822469032220_oVibrafonista, saxofonista, klavírista, zpěvák, herec, spisovatel, pedagog, sportovec celou duší a někdy i tělem, objevitel a zasvěcený propagátor díla Járy da Cimrmana, Dr. Evžen Hedvábný známý též jako Karel Velebný, vytvořil nejen základní metodiku, ale především ducha týdenního interpretačního semináře. Kouzlu atmosféry na Letní jazzové dílně rádi a bez námitek podlehli a stále podléhají všichni lektoři i frekventanti.

Výukové prostory poskytl účastníkům LJD ředitel Hudební školy (dnes ZUŠ) Vladimír Hrdina, zatímco organizace každodenních jam sessions i lektorských a frekventantských koncertů se ujal vedoucí Sdruženého klubu pracujících ROH Robert Juřina. Navzdory srdečnému přivítání, které jazzmanům přichystali sympatizující domorodci, byly první jazzové spanilé jízdy do Frýdlantu ostražité. Jazz se v klubu zpočátku servíroval jen v mírnějších dávkách a dbalo se na dodržování policejní hodiny, neboli „hodiny SNB“, jak říkával Karel Velebný. Když toto zařízení začalo být účastníkům LJD těsné, přestěhovali se do sálu restaurace Beseda.

V průběhu 33. Letní jazzové dílny se ve středu 17. srpna uskuteční na zámeckém nádvoří lektorský koncert snů. V krásném, inspirací sálajícím prostředí vystoupí smetánka naší jazzové scény i zahraniční hosté. Ve čtvrtek a v pátek si zahrají v sále restaurace Beseda pod vedením jednotlivých lektorů kapely frekventantů. O finále čtvrtečního a pátečního koncertu se postarají dva big bandy, jejichž leadery budou Neil Wetzel a Gary Rissmiller. Ve stadiu příprav jsou ale i další koncerty a výstavy.

Z některých lektorů a několika pokročilých frekventantů bude sestaven big band, který po skončení 33. Letní jazzové dílny Karla Velebného zůstane ve Frýdlantu ještě v sobotu 21. a v neděli 22. srpna. O víkendu tato kapela nazkouší několik původních „lektorských“ novinek, které pak budou v pondělí 23. a v úterý 24. srpna nahrány ve studiu A Českého rozhlasu v Praze. Natočené snímky vydá jako „Frýdlantské album“ na CD vydavatelství ARTA.

http://www.ljdfrydlant.cz/czech/

Pin It on Pinterest