Dárek k 70. narozeninám dostává v současné době gymnázium ve Frýdlantě. Po dlouhých letech čekání se pracuje na opravě a zateplení fasády a vyměňují se okna a dveře. Výrazně se tím zlepší nejen energetická náročnost budovy školy, ale i vzhled gymnázia.

O výměnu oken usilovalo frýdlantské gymnázium řadu let. „Neustále jsme ale stáli v naléhavosti oprav v dlouhé řadě žadatelů na nezajímavých místech. Rozhodli jsme se proto využít peněz, které měla škola ušetřené a každý rok za ně vyměnit z vlastních prostředků alespoň některá okna. V uplynulých pěti letech se nám to podařilo v těch nejchladnějších učebnách školy,“ říká ředitelka Gymnázia Frýdlant, Mgr. Alena Hlávková.

V říjnu 2015 pak přišla do školy zpráva, že se v rozpočtu kraje našly na opravu gymnázia peníze škola se tak dočká výměny i ostatních oken a rekonstrukce a zateplení fasády. „Možná že k tomu dopomohl i hrůzostrašný energetický štítek, který řadil naši školu někam těsně před zříceninu hradu Trosku,“ usmívá se ředitelka gymnázia. Od podzimu roku 2015 se tak připravovala projektová dokumentace a následně probíhalo výběrové řízení na dodavatele stavby. Staveniště bylo jeho výherci předáno v posledním červnovém týdnu. „Od té doby probíhá v hlavní budově výměna starých oken a dveří a zateplení a oprava fasády. Na přední části hlavní budovy gymnázia na fasádě do ulice Mládeže se nacházejí členité ozdoby a římsy. Ty budou také opraveny a zachovány. I proto na této čelní stěně nedojde k zateplení,“ popisuje tisková mluvčí Libereckého kraje Markéta Žitná. Budova bude mít žluto-okrovou barvu se světlejším tónem na zmiňovaných zdobných prvcích a římsách.

Začátek školního roku by práce neměly ohrozit. „Do konce srpna budou všechna okna a vstupní dveře vyměněny a částečně už bude hotová čelní strana školy. Nic tedy nebrání tomu, aby u nás 4. září, stejně jako na jiných školách, nezačal nový školní rok. Práce už budou v září pokračovat jen na vnějšku budovy a výuku narušovat nebudou,“ ujišťuje Alena Hlávková. A do oslav 70. výročí založení Gymnázia Frýdlant, které proběhnou 23. září, by měla být budova opravena kompletně, i když ještě do konce září budou probíhat zemní práce, demontáž lešení či dokončování soklů fasády.

„Máme radost, že na narozeniny naší školy už bude fasáda opravena, protože naposledy se na ní pracovalo těsně před 25. výročím založení školy, tedy v roce 1972. A to už je opravdu dávno. Těšíme se na to, že až bude demontováno lešení a proběhnou poslední práce, zařadí se naše škola mezi ostatní krásné školní budovy Frýdlantu,“ uzavírá ředitelka Gymnázia.

Celkem jsou náklady na výměnu oken a dveří a zateplení a opravu fasády gymnázia ve Frýdlantu vyčísleny na 9 milionů a 107 tisíc korun bez DPH.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest