LIBEREC – Tři knihy vydali v těchto dnech dva bývalí kolegové novináři, kteří spolu chodí do jedné liberecké restaurace. Miloslav Lubas  úsměvnou knížku Pepouchova řecká dovolená, Jan Šebelka detektivní román Ctihodní řezníci a druhé, rozšířené vydání knihy Podivín, který okrášlil svět aneb Vzpomínání na Gustava Ginzela. 

Miloslav Lubas ve své knížce popisuje rodinnou dovolenou očima desetiletého syna, kterému doma říkají Pepouch. Text ilustroval, stejně jako čtyři předchozí Lubasovy knihy, mimo jiné jeho zdařilé  vzpomínání na vojnu Nikdy více Janovice, radši kouli do palice Petr Urban. „Dělám to rád, dokážeme spolu vybrat situace, které se kreslí skoro sami. Je pozoruhodné, jak si autor dělá legraci sám ze sebe a vůbec se přitom nešetří,“ prozradil Urban na svého přítele.

V rozšířeném vydání vychází kniha o svérázné postavě Jizerských hor Gustavu Ginzelovi. Známý cestovatel a pábitel se dostal do povědomí veřejnosti zejména jako majitel Hnojového domu na Jizerce v Jizerských horách, který až do požáru v roce 1995 každoročně navštěvovaly tisíce turistů. „Po prvním vydání se mi ozvalo několik dalších pamětníků a kamarádů Gustava Ginzela aby slovem i obrazem  doplnili obraz, který jsme v prvním vydání načrtli. Bylo by škoda, kdyby o něm některé historky a příběhy zapadly,“ uvedl autor knihy Jan Šebelka.

Zcela z jiného soudku je Šebelkův detektivní román Ctihodní  řezníci. Novináře Marka Kafku si najme vdova po podnikateli s masem, která chce, aby napsal knihu o sedm let staré nevyřešené vraždě manžela. Kafka po chvíli váhání nabídku přijme. To je základní vzorec napínavého příběhu, který čtenáře zavede do Barcelony, na ostrov Hvar, do světa politiky, médií a policejní korupce.

Pin It on Pinterest