Komise Rady města Frýdlant pro řešení zdravotní obslužnosti ORP III Frýdlant, která má definovat rozsah a podmínky poskytování zdravotní a lékařské péče na území Frýdlantska se rozšíří. Novým členem bude ředitel pro zdravotní péči Všeobecné zdravotní pojišťovny Ing. Martin Sloup, MBA. Více ve vyjádření místostarosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky, který má zdravotnictví ve městě své kompetenci.

“V březnu jsme se dozvěděli, že liberecká záchranná služba podepsala dohodu s vedením Nemocnice Frýdlant, potažmo EUC, upravující přesné, které pacienty a v jakých časech mohou záchranáři do naší nemocnice přivézt. Pokud poveze záchranná služba pacienta s jinou, než popsanou diagnózou nebo v jiný čas, ví, že má frýdlantskou nemocnici minout a mířit přímo do Krajské nemocnice Liberec. Doba transportu pacienta se tím zkrátí a ubude nedorozumění.

Po pravdě je to posun, který také odhalí prostou pravdu o tom, jaký rozsah péče je Nemocnice Frýdlant schopna zodpovědně a bezpečně akutním pacientům nabídnout. Není toho mnoho, ale v tomto případě platí, že míň může být někdy víc.

Je ale potřeba se zabývat otázkou, kterou budu komisi zodpovědné za dostupnost zdravotní péče na Frýdlantsku klást: “Jsme technicky připraveni na 90 dlouhých nočních hodin týdně, kdy jedinou záchranou pro pacienty ve Frýdlantském výběžku, kterým se zhorší zdravotní stav, jsou dvě posádky záchranné služby?” Ty dopraví pacienty do liberecké nemocnice. Po vyšetření, pokud v nemocnici nezůstanou, si ale cestu zpět musí zajistit sami. Nebo doufat, že jim lékař předepíše odvoz zdravotní dopravní službou liberecké nemocnice. To všechno ale prodražuje systém – záchranná služba dostane navíc 30 milionů na platy ale i pojišťovny v konečném důsledku uhradí daleko dražší náklady na jednoho pacienta, než kdyby přišel do ambulance v naší nemocnici. Zatíží to tedy úplně všechny.

I proto vítám, že komisi, která má posunout jednání mezi naším městem a EUC, na mou žádost rozšíří i zástupce VZP Ing. Martin Sloup, MBA. Jeho účast je podle mne klíčová, protože právě VZP má hlavní slovo v tom, jakou péči, komu a za kolik zaplatí. Tedy rozhoduje o tom, kolik a za co dostane frýdlantská nemocnice zaplaceno i v příštích letech a jakou péči s ní do budoucna nasmlouvá. K jednacímu stolu tak poprvé zasednou všechny strany, jichž se fungování naší nemocnice týká. Věřím proto, že se napříště nebudeme jako volení zástupci občanů dostávat do situace, kdy jsme rukojmími zákulisních her a polovičatých informací.”

Jiří Stodůlka
místostarosta města Frýdlant

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest