PRZESIECE (Jelenohorská kotlina, Polsko) – Průzkum v rámci projektu Radon – jak s ním žít? prováděli v oblasti Jelenohorské kotliny vědci z Ekologického klubu ve Vratislavi a Ústavu jaderné fyziky v Krakowě po celý rok 2008. Z výzkumu, který financovala Evropská unie vyplývá, že zdejší obyvatelé jsou trvale vystaveni škodlivému působení radonu, který může při nedovolené koncetraci způsobit rakovinu. 
V oblasti se radon nachází především v podzemních vodách, mimo jiné v okolí bývalých uranových dolů. Nejvíce se vyskytuje ve Wojcieszycích, Karpaczi, Przesiece, Radoniowě a v Kowarech. Vyskytuje se také v některých zařízeních na pitnou vodu, např. v Janowicích Wielkých.
Odborníci na radon sledovali plyn, který je neviditelný a bez zápachu, ve stovce obytných domů. Zjistili, že všude jeho koncetrace několikanásobně převyšuje celostátní průměr. V několika domech v obci Przesiece byla jeho hodnota podle Doc. Ing. Vladimír Brzonkala z Polského ekologického klubu až 3300 Bq/m3, především v jejich koupelnách a sklepech. Kritická je již od 500 Bq.
Lékařské zprávy potvrzují, že radon v bytech je příčinou až devíti procent případů onemocnění rakovinou plic a dvou procent všech nádorových onemocnění v Evropě. Pro osoby pobývající v bytech se zvýšenou koncentrací radonu znamená vážné riziko onemocnění rakovinou plic také fakt, že se v nich často kouří. Škodlivé vlivy se totiž kumulují.
„Když v koupelně otevřete kohoutek s vodou, která má v sobě radon, stane se ze sprchového kouta plynová komora, v níž radioaktivita několikanásobně překračuje limitní hodnoty,” varuje Dr. Zbigniew Halat, epidemiolog a přededa Sdružení pro ochranu zdraví spotřebitelů.
Obyvatelé Jelenogorské kotliny žijí ve strachu, protože neexistují normy stanovující povolené koncentrace radonu v ovzduší. „Nikdo nám neříká, co máme dělat abychom omezili ohrožení,” konstatuje znepokojeně Jadwiga Brzozowská z Przesieky.
Starosta obce Jerzy Grygorcewicz na to má jiný názor: „Nainstalovali jsme speciální zařízení pro snížení obsahu radonu ve vodě na úroveň, která již není lidskému zdraví nebezpečná. Podobná zařízení byla namontována také na zařízeních pro jímaní pitné vody. Přesto všechno se nedá výskyt radonu zcela eliminovat. Doporučujeme časté větrání koupelen a sklepů.”
Na druhou stranu má radon i léčebné vlastnosti. Využívají toho ve dvou dolnoslezských lázních: Lądek – Zdrój a Świeradów- Zdrój. Ty druhé byly dokonce přijaty do Asociace radonových lázní. Radonové vody zvyšují potenci, což oceňují zejména němečtí pacienti.
(Zdroj: Eurpregionální Periskop,POLSKA Gazeta Wrocławska)

Pin It on Pinterest