Frýdlant Frýdlantsko Singltrek Jizerské Libverda Hejnice Raspenava Frýdlantský

Název stanice: WH 1080 (známá také jako Garni 1080, Viking, Topcom, National Geo.)

Popis: Poloprofesionální bezdrátová meteostanice s přenosem dat do PC přes USB, s dotykovým displejem a vnitřní pamětí pro zaznamenané údaje, dodávaná se softwarem EasyWeather (kompatibilní i se softwarem Cumulus). Stanice se nachází ve Frýdlantu, v městské části Předměstí a to v nadmořské výšce 320 m.

Při měření venkovní teploty dochází k max. odchylce 1°C – senzor pro měření teploty je zastíněn celofánovou vrstvou tak, aby co nejlépe odrážel sluneční paprsky. Ukládání dat do paměti je nastaveno po 10 minutách, aby nedocházelo k rychlému naplnění paměti (7dní původně).

Měřící přístroje jsou umístěny takto: anemometr (vítr) ve výšce 7m (předpisově by to mělo být 10m), srážkoměr v 1m a teplotní + vlhkostní čidlo ve 2m.

Aby stanice mohla odesílat data na internet a online je tam zobrazovat, je potřeba ji mít připojenou k pc. V případě prog. Cumulus jsem uvažoval o zakoupení mini PC, který bude mít nízkou spotřebu a zároveň “utáhne” OS Win, Cumulus, TeamViewer (pro dálkovou správu) a případně v budoucnu po zapojení webkamery i program Yawcam. Proto jsem se rozhodl pro koupi mini počítače Prestigio ION Pc.

Jaké veličiny stanice měří:

1. teplota – vnitřní a vnější

2. relativní vlhkost – vnitřní a venkovní

3. ochlazování větrem – pociťovaný chlad se započtením vlivu větru

4. rosný bod

5. srážky – min. 0,3mm pro změření

6. rychlost větru – až do 160km/h, měří i nárazy větru

7. směr větru

8. tlak vzduchu – relativní a absolutní

Použitý software:

Easy Weather

Stanice WH1080 je dodávaná obvykle s programem EasyWeather, který je dostatečný pro zpracování dat. Avšak tento program neumí odesílat data na internet a je tedy využitelný max. pro vlastní účely.

Cumulus

Na internetových diskuzích jsem objevil program Cumulus od Sandysoftu, který jsem také otestoval. Tento program naprosto splnil má očekávání od toho, co by měl umět – odesílat data na internet (Wunderground) to mi úplně stačilo. Ale to nebylo všechno, kromě toho umí odesílat data na PWS (Personal weather station) APRS – velkým a příjemným překvapením bylo to, že Cumulus má vlastní již předpřivané stránky. Jediné co tedy bylo třeba, bylo zřídit si “místo” na webu a nahrát soubory.

Cumulus můžete také upravovat dle svých potřeb – obrázky, písmo, grafy. Pro stanici WH1080 je program Cumulus dle mého názoru nejlepším řešením – dobrý vzhled, dobrá funkčnost, snadná konfigurace a je zdarma.

Weather Display Live

Typ stanic WH1080 podporuje ještě program Weather Display. Ten byl také otestován, ale s výhradami. WD umí zobrazovat data na internetu, lze jej také různě nastavit pro zobrazování dat na vašem pc a obsahuje celou řadu dalších možností. A právě mnoho možností nastavení, činilo program pro mne dosti nepřehledným. Mezi jeho přednosti bych také uvedl možnost připojení webkamery – kterou lze přímo nastavit v samotném programu (ukládání snímků, odesíláni atd.). K WD je možné zakoupit aplikaci Weather display live – která umožňuje zobrazovat data v reálném čase. (Stejně jako WD tak i WDLive je placený software).

Stribog

Stribog je programem, který podporuje více meteostanic. První měsíc užívání je zdarma, další měsíce by se měly už zobrazovat jen některé hodnoty ze stanice (při zakoupení roční licence vše běží naplno). Nutno však říci, že tento program běží na sekundárním zařízení – routeru AsusWl GP (nízká spotřeba). Nevýhodou u tohoto programu však byla nemožnost FTP přenosu na vlastní webové stránky. Data z meteostanice se posílala jen na stránky www.pocasidoma.cz. Nicméně u Stribogu je kvalitní technická podpora, komunikují (email, telefonicky) a jsou ochotní vám pomoci.

Pin It on Pinterest