dsc1927V dnešní době jsou pro nás Velikonoce hlavně symbolem volna, barevných vajíček, koledy a setkání s rodinnými příslušníky a přáteli. V době minulé to ale byly hlavně svátky duchovní, se kterými byla spjata řada zvyků a tradic. Tradice se také dodržovaly na zámcích, kde na stolech nechyběl tradiční beránek jako symbol Ježíše Krista, dodržoval se  půst a vajíčka se zdobila například vyškrabáváním, kdy se nejdříve obarvila v odvaru z olšové kůry.

Těšit se můžete nejenom na prohlídky zámků, obohacené o výklad o velikonočních zvycích, ale také na klasické prohlídky objektů či mimořádné akce, které si kasteláni připravili právě u příležitosti svátků jara či Mezinárodního dne památek a sídel, který si každoročně připomínáme 18. dubna a který letos připadá právě do období Velikonoc. Tento svátek UNESCO vyhlásilo v roce 1982 a jeho cílem je zvýšení povědomí o dějinách, památkách, architektuře a památkové péči celkově.

Správy hradů a zámků si připravily např. prohlídky prostor, kam návštěvníci běžně nemají přístup, jako jsou například půdní prostory na Hrubém Rohozci či na zámku v Náchodě, v nabídce jsou kastelánské prohlídky na Litomyšli, technické prohlídky na Slatiňanech či exkurze s výkladem po areálu parku v Ratibořicích. Velkému zájmu se každoročně těší zpřístupnění Pánské koupelny na Opočně – na tomto objektu také v rámci Mezinárodního dne památek a sídel představí nově upravenou prostoru, tzv. tabulnici – sál s hřebínkovou klenbou, který  se nachází v přízemí severního křídla zámku.

Liberecký kraj:

18. – 21.4. SH Bezděz – velikonoční prázdniny, hrad zpřístupněn vždy od 10.00  do 16.30 hodin
17.-18.4. SZ Zákupy – velikonoční prázdniny, zpřístupnění zámku, od 10:00 do 15:00 hodin. Prohlídka každou celou hodinu.
19. -20. 4. SZ Hrubý Rohozec – Mezinárodní den památek a historických sídel Putování za Renesancí – speciální prohlídky běžně nepřístupných míst, návštěvníci se podívají do původních hradních prostor, tedy do sklepení, ale také na zámeckou půdu a věž
19. 4. – 21. 4. SZ Lemberk – Mezinárodní den památek a historických sídel – Velikonoce na zámku – prohlídka velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple, ukázka velikonočního slavení a zvyků šlechty.
19. 4. – 21. 4. SZ Lemberk – Mezinárodní den památek a historických sídel – Mimořádné zpřístupnění středověké věže
19.4.-21.4. Velikonoce na zámku Zákupy – mimořádné prohlídky zázemí císařského výtahu z roku 1870, od 9.00 do 15.00 hodin. Prohlídka nás zavede nejen k vlastní kabině s luxusním vybavením, ale také do stanic ve všech třech podlažích a strojoven včetně té nejdůležitější na zámecké půdě. Hlasování návštěvníků o nejlepší velikonoční strom na nádvoří zámku ozdobený kraslicemi dětí ze ZŠ Zákupy.
21. 4. SH Grabštejn – Velikonoce na Grabštejně – drobné rukodělné dílny, lehce tematicky upravené prohlídky
Více informací o zpřístupněných památkách v Královehradeckém nebo Pardubickém kraji najdete zde.
 

Pin It on Pinterest