20130628020139_9

ZOO Liberec očekává v nejbližších dnech porod bílé tygřice Suryi Báry. Pokud vše půjde podle plánů, měla by šestiletá samice vrhnout svá třetí mláďata zhruba na přelomu měsíců května a června. Surya Bára se s o tři roky starším samcem Parisem pářila po několik dní v druhé polovině února, doba březosti přitom trvá ± 100 dní. Přestože u Suryi lze v zejména v posledních dnech pozorovat změny chování i fyziologie, skutečným potvrzením březosti bude až případný porod, do té doby je vše pouze v rovině teorie a spekulace. ZOO Liberec nicméně neponechává nic náhodě a připravuje Suryi porodní box i přilehlé vnitřní expozice. V případě vrhu mláďat jsou stejně jako v roce 2012 připraveny kamery na snímání záběrů. Novinkou je pak prosklená zábrana na ochozu vnitřní expozice navazující na porodní box, která nahradila původní zábranu dřevěnou. Návštěvníkům zoo tak už nebude v pohledu na mláďata pochodující po ochozu vůbec nic překážet.

Surya Bára rodila již dvakrát – na podzim 2011 se nicméně o mláďata nestarala, takže ta záhy uhynula. První červencový den 2012 porodila znovu, tentokrát již samce Sambura a Liama a samici Gaiu vzala do své péče a odchovala je. Mláďata následně ZOO Liberec opustila na podzim 2013, resp. na začátku roku 2014 (ZOO Limpopo, ZOO Klajpeda), aby uvolnila pavilon šelem pro další odchov.

Liberečtí bílí tygři jsou bílou formou tygra indického (Panthera tigris), disponující genetickou odchylkou (nepřítomnost oranžového barviva). Jako takoví nejsou cenní z hlediska ochrany vzácných a ohrožených druhů – tato forma v přírodě nežije, je jen uměle vyšlechtěnou raritou. Pro ZOO Liberec nicméně představují nejmocnější marketingový nástroj, protože jsou zdaleka nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími chovanými jedinci. Díky této popularitě pomáhají zprostředkovaně zachraňovat skutečně ohrožené druhy zvířat: osly somálské, kozy šrouborohé, kozorožce dagestánské, sambary skvrnité, orlosupy bradaté a mnohé další.

Zdroj: ZOO Liberec

Pin It on Pinterest