2009617165953275LIBEREC – Liberec se už brzy stane po Praze a Brně teprve třetím českým městem, které bude mít kulturní stánek věnovaný výhradně technice. V pavilonu G v osiřelém areálu bývalých Libereckých výstavních trhů vznikne technické muzeum. Provozovat ho bude nedávno zaregistrovaný spolek Technické muzeum Liberec, který získá pavilon od města do nájmu.

O novém nájemci rozhodlo výběrové řízení, vypsané statutárním městem Liberec v dubnu letošního roku. „Přihlásili se dva zájemci. Ten druhý se přihlásil tzv. pro jistotu a žádný projekt nepředložil. Nájemní smlouva bude uzavřena od 1. 7. 2014 na dobu tří let s možností prodloužení,“ uvedl náměstek Jiří Šolc.

Technické muzeum by se mělo stát nejen místem setkávání příznivců techniky, ale také místem, kde by se zájem o techniku probouzel už v mladé generaci. „Mezi naše vzory patří například muzeum v německém Sinsheimu. To vzniklo také na základě iniciativy několika nadšenců a dnes je jedním z nejnavštěvovanějších technických muzeí. Než se ale dopracujeme k podobné úrovni, bude to ještě nějaký čas trvat,“ řekl tiskový mluvčí zapsaného spolku Petr Kumpfe.

Jak dále uvedl, Technické muzeum není iniciativou jen několika málo osob. Příprav se účastní tým odborníků na historické motocykly, automobily, tramvaje a ostatní techniku. Tento tým by chtěl především zmapovat historii techniky na Liberecku a v nejbližším okolí.

Spolek Technické muzeum Liberec má kořeny ve známém vratislavickém Automuzeu, které přes deset let sídlí v areálu místního pivovaru. Počátkem letošního roku však kvůli rekonstrukci přišlo o velkou část výstavní plochy. Po otevření Technického muzea v areálu bývalých LVT by měla v Automuzeu ve Vratislavicích zůstat expozice zaměřená výhradně na vozy Porsche a Volkswagen.

 

Autor / zdroj: Zuzana Minstrová

Pin It on Pinterest