na_pocest_horolezcu_zahynulych_pod_Huascaranem_se_pobezi_i_J50_bez_lyzi_mediumZe sportovního areálu v Bedřichově v Jizerských horách odstartuje 13. září 1. ročník závodu Jizerská padesátka RUN (běh bez lyží) po stopách tradičního zimního závodu Jizerská padesátka (v běhu na lyžích) – Memoriál expedice Peru 70, tentokrát na  tratích 23 a 10 kilometrů.

Trasy obou běhů budou kopírovat část zimní Jizerské 50 a účastníci se podívají například na Novou louku, Hřebínek či na Bílou kuchyni. Pro závodníky bude připraven servis, na který jsou zvyklí ze zimní běžecké Jizerské 50 – občerstvení na trati i v cíli, úschovna věcí přímo na bedřichovském stadionu a další.

„Inspirací k založení běžecké Jizerské 50 jsou pro nás nejen další běhy na lyžích ze série Worldloppet jako Vasův běh, Birkebeinerennet či Marcialonga, které mají své letní běžecké či cyklistické varianty, ale především rostoucí zájem běžkařských nadšenců o další alternativy k jejich oblíbenému zimnímu sportu,“ říká David Douša z pořadatelského týmu Jizerské 50. „Každý, kdo se běhu zúčastní, bude stát na začátku tradice a stane se spoluzakladatelem závodu. V blízké budoucnosti bychom našim příznivcům zároveň rádi nabídli celoroční program Jizerské 50.“

Podle tajemníka libereckého Skiklubu J50 Martina Kouckého, zvažují pořadatelé také obnovení Jizerské padesátky na horských kolech.

„Předpokládáme i nějaký červnový termín a vyhlášení soutěže o titul Krále a královnu Jizerských hor za nejlepší součet časů všech tří závodů,“ naznačil Koucký.

Hlavní závod Jizerské 50 RUN se poběží na 23 kilometrů a na účastníky čeká převýšení okolo 400 metrů. Kratší trasa měří 10 kilometrů a běžci nastoupají zhruba 180 metrů. Připraveny jsou i trasy pro nejmenší. Startovné bude u delší trasy 500 Kč, u 10 kilometrového závodu 400 Kč. Závodníci, kteří se v minulosti účastnili zimní Jizerské 50 nebo Cyklo Jizerské 50, získají startovné o 100 Kč levněji.

Registrace je možná UŽ NYNÍ na www.jiz50.cz.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Pin It on Pinterest